ISRAEL. Netanyahu drar sig inte för att sänka Israels regeringsarbete för egen vinnings skull.

Israels regeringskris blir allt djupare och nu är det klart att terrorstatens koalitionsregering har upplösts. Nu väntar landets fjärde extra val på två år, rapporterar SVT.

Det israeliska parlamentet Knesset har under de senaste åren varit forum av starka konflikter, och parlamentet har på grund av det flera gånger varit nära politisk kollaps.

Nu måste ett extra val inom tre månader. I nuläget är detta planerat till 23 mars.

Den nu upplösta koalitionsregeringen var en kompromisskapelse mellan premiärminister Benjamin Netanyahus parti, de högerkonservativa Likud, och Benny Gantz från mittenpartiet Styrka för Israel, som ingår i Blåvitt-alliansen.

Enligt överenskommelsen skulle Gantz ta över som premiärminister i november 2021.

Skyller på varandra
Rivalerna Netanyahu och Gantz skyller på varandra för det misslyckade samarbetet. Formellt handlar det om att man inte kommit överens om budgeten.

— Jag tycker att vi för närvarande borde ha enats för att hitta ett sätt att undvika dessa onödiga val, sade Netanyahu i parlamentet tidigt på tisdagen, och menar att det är Gantz fel att han inte kunde enas med Netanyahu.

Samtidigt utreds Netanyahu för kriminalitet i form av korruption. Rättegången mot honom som sattes på undantag med coronasituationen som angivet skäl, är tänkta att sätta igång i gen i början av 2021. Då kommer premiärministern i princip att regelbundet närvarar i domstolen.

Netanyahu nekar till alla anklagelser om – bland annat – mutbrott och bedrägerier. Enligt SVT säger statsvetaren Reuven Hazan att Netanyahu vill få en ny regering på plats som kan rösta för någon form av immunitet mot åtal.

Många kritiker säger också att Netanyahu vägrade att godkänna budgeten bara som ett sätt att försöka upplösa koalitionen innan han skulle bli tvungen att lämna över premiärministerposten till Gantz nästa höst. Detta ska bero på att Netanyahu – som suttit längre som premiärminister än någon annan i Israels historia – vill behålla makten.


  • Publicerad:
    2020-12-24 14:00