Tidöregimen tar nya tag mot ”gängen” – överväger sluta ge ut bidrag
2024-09-12 22:30
YTTRANDEFRIHET. Under veckans utfrågningar i amerikanska kongressen pressades Google, Facebook, Apple och Amazon hårt angående deras censuråtgärder mot oliktänkande.
Hela utfrågningen av Apple, Google, Facebook och Amazon i den amerikanska kongressen.
Det har stormat hårt i USA den senaste tiden mot IT-jättarnas censurkampanjer mot oliktänkande på Internet. Nordfront har under veckan bland annat kunnat rapportera om att president Donald Trump skrivit under en exekutiv order om att förbjuda censur på sociala medier. Samtidigt har kongressledamoten Matt Gaetz (rep) hotat med att starta en menedsprocess mot Facebook-bossen Mark Zuckerberg efter att denne tidigare hävdat att hans plattform inte sysslar med politisk censur.
Men när Facebook, Google, Apple och Amazon utfrågades i den amerikanska kongressen under veckan vidhöll man dock att man inte sysslar med politiska censur. Istället påstår IT-jättarna att man är helt ”neutrala”.
— Naturligtvis gör vi det på ett sätt som är neutralt till alla åsikter, vi vill vara en plattform för alla idéer. Jag tror inte att man bygger en social produkt med målet att ge människor en röst om man inte tror att människor ska få uttrycka alla alla möjliga saker och att det är något som i slutändan är värdefullt för världen – och vi försöker säkerställa att vår policy och verksamhet ytterst sätt speglar och uppnår detta, hävdade exempelvis Facebooks vd Mark Zuckerberg.
— Vi vill självklart inte vill ha någon partiskhet i det vi gör och vi skulle inte tolerera detta om vi upptäckte det, bedyrade han vidare.
Googles vd Sundar Pichai bedyrade även han att Google är helt opartiska. Republikanen Matt Gaetz pressade dock Google-bossen hårt angående tidigare läckor av interna PM på företaget där man beskrivs hur sökresultaten manuellt kan påverkas för att missgynna ”svartlistad” media, framförallt konservativ sådan. Under förhöret frågade Gaetz rakt ut varför Pichai i ett tidigare hörande nekat till sådana tillvägagångssätt.
Inledningsvis försökte Pichai slingra sig genom att säga att svartlistningen ”generellt” sker med algoritmer och att man gör det för att följa länders lagar och för att undvika ”valpåverkan”. Men när han pressade ytterligare på frågan medgav han att det även sker manuellt.
Gaetz påpekade också att Google själva står för den absolut största påverkan på olika valprocesser.
— Tillvägagångssättet i vårt arbete är inte med någon politisk synvinkel, försvarade sig Pichai.
Kongressen lät inte särskilt imponerade. I ett inlägg konstaterade exempelvis justitieutskottets demokratiske ordförande Jerrold Nadler att ”Facebook och Google är ett stort hot mot journalistiken i USA” och att Googles monopolliknande ställning i medielandskapet är en ”mycket farlig situation”.
”Vi arbetar med konservativa intressegrupper”
Den republikanske kongressledamoten Greg Steube konstaterade i ett inlägg under utfrågningen att det idag är ”uppenbart” att konservativa åsikter och nyhetsförmedlare diskrimineras på Facebook. Men detta ville inte Mark Zuckerberg medge.
Istället hävdade den judiske Facebook-bossen att man samarbetar med ”konservativa intressegrupper” för att ta fram sina användarvillkor och policys. Men när Steube bad honom nämna en sådan ”konservativ intressegrupp” kunde Zuckerberg inte nämna en enda.
— Jag är ganska säker på att vi pratar med människor genom hela det ideologiska spektrat när vi tar fram våra villkor, svarade han istället.