UTRIKES. Den italienske premiärministern utreds nu för ”brott” mot Europakonventionen efter att ha vägrat låta rasfrämlingar stiga iland i Italien.

Den italienske premiärministern Matteo Salvini utreds nu för ”brott” mot Europakonventionen efter att italienska myndigheter vägrat låta 150 rasfrämlingar stiga iland på italiensk mark. Anledningen var att Italien inte hade för avsikt att ta emot dem då de anlände den 16 augusti, utan istället valde att hålla kvar dem i väntan på att andra stater lovade att ta emot dem, något som nu skett. Irland och Albanien har valt att ta emot ett femtiotal, medan Vatikanstaten tillfälligt ordnat husrum åt resten.

Kort efter beskedet, som kom under lördagen, valde en siciliansk åklagare att inleda utredningen mot Salvini. Enligt Europakonventionen ska migranter nämligen släppas lös efter 48 timmar för att kunna söka asyl, något premiärministern vägrat göra.

”Om du vill vill arrestera mig för att jag försvarar gränserna och säkerheten i mitt land så är jag stolt över det och ser fram emot det med öppna armar”, skriver Salvini i ett facebookinlägg riktat till åklagaren.

Källa:
Vägrade ta emot flyktingar – nu utreds inrikesministern för brott


  • Publicerad:
    2018-08-26 17:15