ITALIEN. Enligt ett nytt lagförslag tvingas den italienska centralbanken – som agerar utanför regeringens kontroll – att sälja tillbaka guldreserven till staten för samma pris som den var värd på 1930-talet.

Nordfront har tidigare rapporterat om att den italienska regeringen, som består av den populistiska Femstjärnerörelsen och det nationalkonservativa Lega, vill att staten ska återta kontrollen över landets guldreserv som för tillfället ägs av Italiens självständiga centralbank.

Nu tycks detta också bli verklighet, då regeringen tagit fram ett lagförslag som innebär att centralbanken tvingas sälja guldreserven till finansdepartementet för vad den var värd på 1930-talet. Ett annat lagförslag ska göra att ägandet av centralbankens alla finanser övergår till det italienska folket, rapporterar RT.

Den privatägda italienska centralbanken äger 2 534 ton guld, som uppgår till ett värde av cirka 102 miljarder dollar, och åtnjuter i dagsläget fullständig självständighet från regeringen och kan i princip ta vilka beslut de vill.

Förslagen stöds även av delar av oppositionen och uppskattningsvis kommer 60 procent av parlamentsledamöterna att rösta ja.

— Guldet tillhör italienarna, inte bankirerna. Vi är redo att ta striden överallt i Italien och att ta italienarna ut på gatorna om nödvändigt, säger Giorgia Meloni som leder oppositionspartiet Italiens bröder.

Femstjärnerörelsen och Lega har sedan tidigare riktat skarp kritik mot hur centralbanken hanterade den senaste finanskrisen och menar att de är ansvariga för att vanligt folk förlorade mycket av sina besparingar.

— Ifall ditt konto numera ser rött ut beror det på att människorna som var tänkta att kontrollera saker och ting inte gjorde det, sade inrikesminister Matteo Salvini i februari.

Femstjärnerörelsen vill dessutom gå ännu längre och förstatliga centralbanken helt. Lega tvekar dock fortfarande i frågan, skriver RT.

Källa:
‘Gold belongs to the people, not bankers’: Italian govt moves to seize reserves from central bank


  • Publicerad:
    2019-04-09 11:55