UTRIKES. Den italienska senaten röstade under torsdagen ja till en lagändring som utvidgar möjligheten till legitimt självförsvar. Lagändringen innebär att det blir lagligt att skjuta en inkräktare utan att man behöver bevisa att denne utgjorde ett omedelbart fysiskt hot.

Det var under torsdagen som den italienska senaten röstade ja till en lagändring som utvidgar möjligheten till legitimt självförsvar. Senaten röstade igenom förslaget med stor majoritet, med 201 mot 38.

Lagändringen innebär att det blir lagligt att skjuta en inkräktare utan att man behöver bevisa att denne utgjorde ett omedelbart fysiskt hot.

— Detta är en väldigt vacker dag. Äntligen har italienarnas okränkbara rätt till legitimt självförsvar bekräftats, säger Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Vidare säger han:

— Från och med idag kommer skurkarna veta att det blir ännu svårare att vara inbrottstjuv i Italien, det kommer att bli en ännu farligare verksamhet.

Samtidigt höjs straffen för intrång och inbrott till maximalt sex års fängelse, och straffet för väpnat rån till tio års fängelse.

Källa:
Italy just made it easier to claim self-defence if you kill or injure an intruder


  • Publicerad:
    2019-03-28 23:30