ITALIEN. Medan det italienska facket USB förra veckan uppmanade sina anslutna att avstå från att bli medbrottslingar genom att leverera vapen till Israel, beordrade andra fack strejkbryteri.

L’Unione Sindacale di Base (USB) – det stora italienska fackförbundet för hamnarbetare, vägrar att lasta vapen ämnade för Israel, så länge som landets armé fortsätter med sina luftangrepp mot Gaza.

Förra veckan avstod hamnarbetare anslutna till fackförbundet i den toscanska staden Livorno från att lasta de varor, som de fått veta var avsedda att skeppas till den israeliska hamnstaden Ashdod.

Centralt på USB citerade man en Genua-baserad opinionsbildande grupp vid namn The Weapon Watch när man tillkännagav att i ett fartygs last ingick ”vapen och sprängämnen avsedda att användas för att döda den palestinska befolkningen”.

Livornos hamn kommer inte att vara en medbrottsling i massakern av det palestinska folket” deklarerade fackförbundet sedan i ett uttalande.

Anslutna i USB arrangerade på lördagen också en pro-palestinsk demonstration i Livorno. Demonstrationen förklarades ha hållits ”i solidaritet med den palestinska befolkningen och för att begära ett omedelbart stopp på bombningen av Gaza”.

Man krävde vid manifestationen även ett slut på exproprieringen av palestinska hem.

Vapenlasten levererades till slut ändå till Israel via Neapel, då andra hamnarbetare – strejkbrytare – fullföljde lastningen av fartyget, uppger webbsidan The New Arab.


  • Publicerad:
    2021-05-20 12:15