DEBATT. Ivar Arpi anser att makthavare bör straffas för sina misslyckanden och nämner till och med att äldre tiders rättsuppfattning ansåg att de som orsakar död och lidande för andra själva borde dödas.

Humoristisk bild som är relaterad till nyheten. Hittad i Altgrodborg.

En av Sveriges få intressanta konservativa skribenter, Ivar Arpi på SvD, publicerade idag en intressant ledare där han recenserar boken ”Skin in the game”. I artikeln ondgör sig Arpi över hur makthavare idag inte hålls ansvariga för sina misslyckanden.

Arpi listar följande exempel på misslyckanden i Sverige som makthavare borde straffats för:

Ta en person som Dan Eliasson, som trots misslyckande efter misslyckande ändå fortsätter att få uppdrag som generaldirektör. Det är alltid någon annans fel. Eliasson själv är osårbar. Eller en före detta minister som Anders Ygeman som trots IT-haveriet på Transportstyrelsen och stort ansvar under både poliskris och migrationskris, ändå får vara kvar på topposition inom socialdemokratin.

Och varför håller vi inte polischefer ansvariga för brottsutvecklingen i sina distrikt? Borde inte de som faktiskt har ansvaret också utsättas för någon risk för vad som sker inom deras ansvarsområden? Vet man att man hålls personligen ansvarig, påverkar det beteendet.

Eller om man slösar bort skattebetalarnas pengar med ett uselt kontrakt, som det för Nya Karolinska, borde inte det vara straffbart? Om en privatperson hade kostat Sverige så många miljarder hade han aldrig släppts ut ur fängelset igen. När smågangsters stjäl motsvarande kaffepengar får de mångåriga fängelsestraff, men när makthavare slösar bort miljarder går de vidare till nya toppjobb.

I det sista stycket i ledaren talar Arpi till och med öppet om avrättning av makthavare, även om han inte direkt förespråkar det:

Hammurabis lag från Babylonien är en av de äldsta lagsamlingarna som har bevarats. ”Om en byggmästare bygger ett hus, och huset rasar samman och husägaren dör, ska byggmästaren avrättas”, citerar Taleb. Det behöver inte tolkas bokstavligt, men vore det inte en bra idé om vi gjorde om vårt system så att de som styr oss också tvingades ta ansvar?


  • Publicerad:
    2018-03-16 13:15