STORBRITANNIEN. Idag togs beslut i den brittiska hovrätten om att förebyggande HIV-medicin till bögar kan och bör betalas med skattebetalarnas pengar. Detta är något som även kan bli aktuellt i Sverige.

Brittiska hovrätten beslutade idag att den allmänna sjukvården i Storbritannien (NHS), det vill säga skattebetalarna, kan och bör betala för förebyggande HIV-medicin till bögar. Det handlar om HIV-läkemedlet PrEP eller Truvada som det också kallas vilket idag ges till redan HIV-smittade personer men nu kommer man alltså att erbjuda detta till alla homosexuella män eftersom de löper mycket högre risk än andra att smittas av HIV och dö i Aids.

Det hela uppmuntrar enligt många kritiker till ett riskfyllt sexuellt beteende på skattebetalarnas bekostnad, medan HBTQ-förespråkare menar att det handlar om att rädda liv. Att behandla denna högriskgrupp av homosexuella män redan innan de smittats har mötts av starka reaktioner, vilket fick National Aids trust att ta upp frågan i rätten.

— Domaren förstod hur viktig behandlingen är för att få en vändning i HIV-frågan, säger Deborah Gold, verkställande direktör för intresseorganisationen.

Att de brittiska skattebetalarna nu kommer få betala för homomännens riskfyllda sexuella beteende kan även komma att ha betydelse för hur det hela diskuteras i Sverige. Även här förs en debatt där förespråkarna vill ha gratis HIV-medicin till alla bögar innan de smittas och dör i Aids.

Källa:
HIV-läkemedel får grönt ljus i England


  • Publicerad:
    2016-08-03 11:45