Nyamko Sabuni, statsråd och jämställdshetsminister från Folkpartiet lämnar regeringen. Hon avgår också från sin plats i riksdagen.

syc7adad

Sabuni, som har sina rötter i Kongo-Kinshasa, kom till Sverige som tolvåring och har två söner, ett rasblandat tvillingpar. Hon har tidigare gjort sig känd för att satsa mycket av sin politiska kraft på svenskfientlighet. I ett uttalande i samband med avgången tidigare idag sade hon:

”Jag har förstått att jag är en förebild främst för unga invandrarkvinnor och jag vill säga till er att sitt inte hemma och gnäll över att ni är missnöjda över ert land. Gå ut och engagera er. Jag gick in i politiken på mina villkor och jag lämnar politiken på mina villkor.”

För hennes svenskfientliga arbete hyllas hon nu av sina borgerliga kollegor. Partiledaren i Folkpartiet, Jan Björklund säger:

”Nyamko Sabuni har varit en orädd politiker som vågat säga sitt hjärtas mening, inte minst i de ofta kontroversiella integrationsfrågorna. Hon har gjort tydliga avtryck inom integrations- och jämställdhetspolitiken i Sverige.”

Hennes efterträdare Maria Arnholm går direkt ut i Sabunis fotspår och visar även hon sin svenskfientlighet då hon med sina första kommentarer som minister säger att det är ett problem att regeringen nu, enligt vissas synpunkt, är helt etnisk svensk:

”Jag tycker att det är beklagligt. Det är alltid bra att i alla maktsammanhang finns människor med olika erfarenheter och bakgrund.”

Fredrik Reinfeldt gick direkt ut med att han och många andra med honom har icke-svensk bakgrund. Han sa till DN:

”Jag tycker att det finns en bredd i erfarenhet. Vi är många som om vi går tillbaka i våra egna historier har en annan bakgrund är att bara vara svensk.”


  • Publicerad:
    2013-01-22 14:33