MEDIA. I en replik till diverse anklagelser från Expressens kultursida och en rabbin skriver Janouch att det är fel att ”bunta ihop” henne med ”nazister”. Detta eftersom hon själv är judinna.

Katerina Janouch på Mynttorget i Stockholm. Foto: Nordfront.

I artiklar har skribenter på den judiska tidningen Expressen förundrats över judinnan Katerina Janouchs resa från så kallad sexrådgivare och barnboksförfattare till ett förfall i ”samröre med högerextrema rörelser”.

Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand försöker exempelvis sätta sig in i frågan Hur är det att vara Katerina Janouch? och skriver:

Vem tar hand om mig då? Vem ser mig då? Vem påminner om att jag en gång stod för något annat? Vem läser mina gamla böcker och minns den röst som en gång talade genom dem?

Rabbinen Dan Korn utvecklar Liljestrands frågeställningar i en Expressen-artikel, där han bland annat anklagar henne för att ha lett protester på Mynttorget där antisemiter har befunnit sig.

Rabbinen menar att det är alarmism som är förklaringen till Janouchs beteende:

Tror man alltså att vi står vid avgrunden, att ett undertecknande av FN:s förslag kommer att leda till att helvetet bryter ut, kan man samarbeta också med nazister. För Janouchs del var det NMR som drog sig ur, eftersom de inte ville samarbeta med en ”sexualliberal judinna”.

Nu har Janouch – som utpekats som ”ledare” över den invandringskritiska rörelsen – valt att ge svar på tal till den judiska tidningen och rabbinen. I en replik på Expressen skriver hon bland annat att det inte är hon som radikaliserats, utan Sverige som blivit allt mer laglöst.

Men framförallt menar Janouch att hon har ett alibi, inte som så kallad sexrådgivare eller barnboksförfattare, utan som judinna.

”Att bunta ihop mig som är judinna med de nazister som hatar mig är naturligtvis inget annat än ett försök att misstänkliggöra mig – symptomatiskt för hur den svenska debatten blivit där obekväma röster gärna demoniseras”, skriver Janouch.

Det är inte heller första gången som Janouch använder sin judiska bakgrund som skydd mot anklagelser om extremism. Nordfront kunde nyligen också avslöja att Janouch har spridit lögner om den så kallade förintelsen, för att utmåla sig själv som ett ”offer för nazismen”.

Källor:
Jens Liljestrand: ”Hur är det att vara Katerina Janouch?”
Dan Korn: ”För Katerina Janouch står hela världen i brand”
Katerina Janouch: ”Problemet är de goda människornas tystnad”


  • Publicerad:
    2019-01-11 13:30