JAPAN. Samtliga befintliga förvaringstankar för det vatten som kylt ner den havererade reaktorn är snart fyllda. 170 ton vatten tillkommer varje dag – och inga nya tankar planeras konstrueras.

FN-experter inspekterar Fukushima efter olyckan 2011. Foto: IAEA Imagebank (CC-BY-SA 2.0).

Den japanska staten planerar att släppa ut mer än en miljon ton kontaminerat radioaktivt vatten från kärnkraftverket Fukushima i Stilla havet. Fiskare i området är rasande, rapporterar lokala medier.

Det var år 2011 som en jordbävning samt en efterföljande tsunami orsakade ett haveri och en härdsmälta i en av kärnkraftverkets reaktorer.

I Japan har sedan dess en allt intensivare debatt pågått om vad man ska göra med det snabbt växande mängden radioaktivt vatten, som är resultatet av en livsnödvändig nedkylning av den havererade reaktorn.

Nu tycks ett beslut om att släppa ut vattnet i oceanen vara förestående.

För närvarande förvaras vattnet i fler än 1000 tankar, men – med ytterligare 170 ton av den radioaktiva biprodukten producerad varje dag, håller förvaringsutrymmet på att ta slut.

Det uppskattas att samtliga befintliga tankar kommer att ha nått sin maximala kapacitet under sommaren 2022 och Japans hälsominister Katsunobu Kato sa på fredagen att beslutet ”inte längre går att skjuta upp” rapporterar Kyodo News.

”Utsläpp i oceanen är den mest effektiva lösningen”
Regeringen har tidigare övervägt att bygga fler tankar för att kunna förvara mer vatten, alternativt att försöka forsla ut vattnet i atmosfären i förångad form, men en tillsatt expertpanel har nu fastslagit att ”den mest effektiva lösningen” är att släppa ut det i oceanen.

Utsläppsprocessen förväntas dock inte påbörjas förrän 2022 och beräknas därefter ta 30 år att slutföra.

Utsikten av ett utsläpp i Stilla havet har orsakat oro bland lokala fiskare som fruktar att det kan förstöra deras levebröd.

Kyodo News citerar en lokal fiskare:

Det oroar oss till döds att även om så bara en enda fisk befinns ha överskridit säkerhetsnivån för radioaktivitet efter att det kontaminerade vattnet börjat släppas ut – så kommer folks förtroende för oss störtdyka.

Hiroshi Kishi, som leder en konfederation av japanska fiskarkollektiv, sade förra veckan till offentliga tjänstemän och beslutsfattare att utsläppet kan ha ”katastrofal inverkan” på näringslivet.

Allt fiske i regionen totalförbjöds efter katastrofen 2011, och trots den senaste tidens återhämtning, drabbas fiskare i området alltjämt av handelsrestriktioner.

Sydkorea, som fortfarande förbjuder all fiskimport från regionen, har beskrivit förslaget som ”ett allvarligt hot”.

Den inledande härdsmältan 2011 påtvingade en evakuering av 150 000 människor i områden upp till 20 km från kärnkraftverket, liksom även i områden längre bort vilka drabbats av stort nedfall. Uppresningen förväntas ta många år framöver att slutföra.


  • Publicerad:
    2020-10-18 09:10