FRANKRIKE. EU-parlamentarikern och Front Nationals grundare Jean-Marie Le Pen säger återigen att så kallade gaskammare var enbart en detalj under andra världskriget.

Jean-Marie Le Pen.

Jean-Marie Le Pen.

Det är i en intervju med den franska TV-kanalen BFMTV som Jean-Marie Le Pen vidhåller att de påstådda gaskamrarna var enbart en historisk detalj under kriget.

— Jag har sagt vad jag tror på. Gaskamrarna var en detalj under kriget, såvida vi inte går med på att kriget var en detalj av gaskamrarna, sade Jean-Marie Le Pen till den franska TV-kanalen i torsdags.

— Jag har hållit fast vid det eftersom jag anser att det är sanningen och att ingen borde bli chockad, fortsatte han.

Jean Marie Le Pen, som vid ett flertal tillfällen dömts för kontroversiella uttalanden kring andra världskriget, dömdes till 1,7 miljoner kronor i böter för att ha kallat gaskamrarna för en historisk detalj. Det ursprungliga uttalandet kom 1987 och återupprepades av Le Pen tio år senare samt 2008 och 2009 i EU-parlamentet.

Jag är väldigt intresserad av andra världskrigets historia. Jag har ställt många frågor till mig själv om den. Jag säger inte att gaskamrarna inte existerade. Jag har inte själv haft möjlighet att se dem. Jag har inte heller utförligt studerat frågan. Men jag anser att de utgör en fotnot i andra världskrigets historia.

Även om judarnas lidande tar upp nästan all beskrivning av vad som hände under andra världskriget visar all statistik att det är korrekt att ”gaskammare” – förutsatt att de har existerat och använts i de syften som påstås – var enbart en fotnot under kriget. Enligt de vanligaste siffrorna som uppges ska 60 miljoner människor – främst européer – ha dött under andra världskriget och ytterligare en mängd miljoner tyskar dödades i de allierades etniska resningar och dödsläger efter kriget. Av de sex miljoner judarna som ska ha dött under ”förintelsen” anses 3,5 miljoner ha dött i koncentrationsläger och långt ifrån alla i en ”gaskammare”.

Källa:
French far-right leader again calls Nazi gas chambers a ’detail’


  • Publicerad:
    2015-04-04 14:20