UTRIKES. Enligt en artikel i den judiska tidningen The Jerusalem Post har Donald Trumps dotter Ivanka Trump nämnts som en möjlig nästa chef för Världsbanken.

Enligt den judiska tidningen The Jerusalem Post kan Donald Trumps dotter Ivanka Trump, som konverterat till judendomen, vara Världsbankens nästa chef. Ivanka, som ofta besöker Israel, är gift med den biologiska juden Jared Kushner.

Debatten om Världsbankens nästa chef började när bankens nuvarande chef, Jim Yong Kim, oväntat meddelade att han kommer att avgå innan slutet av januari. Ivanka Trumps namn står i kandidatlistan över blivande bankchef, som skickats till det amerikanska finansministeriet.

Att utse Ivanka Trump till chef vore logiskt med tanke på Världsbankens historia. Bankens fader var juden Harry Dexter White, som också var spion åt Sovjetunionen. Världsbanken grundades efter andra världskriget för att säkra att västvärlden inte mer skulle bygga upp självständiga ekonomier såsom det nationalsocialistiska Tyskland eller det fascistiska Italien gjorde.

Under presidentvalet lovade Donald Trump att han skulle gå i strid mot finanseliten och utmana den makt som utgörs av Världsbanken och liknande internationella organisationer. I somras vände presidenten dock på kappan och meddelade att han stödde en ökad finansiering av Världsbanken med 13 miljarder dollar. USA:s judiska finansminister Steven Mnuchin berättade för media att han gjorde allt för att även kongressen skulle godkänna motionen.

Utnämnandet av Ivanka Trump till det internationella finansinstitutets ledning skulle öka på hennes makes, Jared Kushners makt. I Vita huset är Kushner strategisk rådgivare i frågor rörande Mellanöstern-politik och har fräckt drivit judestaten Israels och islamiststaten Saudiarabiens linje i deras kamp mot Syrien och Iran. Att koncentrera den globala pengamakten i Kushners familj skulle göra honom ännu farligare.

Ursprungligen publicerad på Vastarinta.com.


  • Publicerad:
    2019-01-16 20:25