CORONAKRISEN. SD-ledaren Jimmie Åkesson går till skarp kritik mot Löfvens regering i ett eget tal till nationen, som publicerades under torsdagen. Men i samma tal säger han sig vara beredd att samarbeta med regeringen och att Löfvenregimen ”i det stora hela har agerat i rätt riktning”.

Jimmie Åkesson under sitt tal till nationen. Skärmbild: Youtube.

Det var i söndags som statsminister Stefan Löfven (S) höll ett så kallat tal till nationen, som sändes ut via statliga SVT. Talet innehöll inga konkreta åtgärder mot coronakrisen, som av allt att döma förvärras för varje dag. Istället valde statsministern att lägga allt ansvar på medborgare och myndigheter, något som kritiserats på många håll – bland annat av Radio Nordfront.

Under torsdagen dök ytterligare ett tal till nationen upp. Denna gång på Youtube och av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Åkesson inleder talet med att bland annat diskutera debattklimatet i Sverige:

— Som vanligt i det här landet så går det inte att prata om hur man uppfattar det som sker ur eget hjärta och med egna ord. Utan här blir man kallad alarmist, konspiratorisk, att man är vek eller feg. Att man sprider falska nyheter eller hat.

Enligt Åkesson måste det ”vara slut med det” och därmed vill han tala till nationen ”med egna ord”, säger han. Inledningsvis riktar han också skarp kritik mot regeringen och myndigheternas hantering av krisen, som även kritiserats av forskare, experter och andra länder.

— Det gör mig förbannad att vi här i Sverige med vårt höga skattetryck ändå ska behöva oroa oss om vi ska få vård eller inte. Det gör mig förbannad att vår sjukhuspersonal saknar rimlig skyddsutrustning, att vår lands beredskap är så pass eftersatt att vi knappt klarar oss några dagar ens innan lagren gapade tomma.

Åkesson manar dock till enighet istället för revolt mor de politiker som han menar vanstyr landet.

— Vi går igenom denna kris som ett enat land, som en nation, som en familj.

SE ÄVEN: Motståndsrörelsen krävde regeringens avgång efter den katastrofala hanteringen av coronakrisen

Enligt Åkesson kommer tiden då ”vi ska utkräva ansvar”. Men han menar att landet just nu måste ”hålla samman”.

— I det här läget tror jag att man som oppositionspolitiker tjänar landet bäst genom att stötta, komma med idéer och inspel snarare än att utmana.

Åkesson går till och med så långt att han sträcker ut en hand till statsministern och hans regering.

— Stefan Löfven, ni står inte ensamma i detta. Vi möter denna kris som ett enat land.

Åkesson tar också upp den ekonomiska kris som har förutspåtts i coronakrisens spår, en kris som av exempelvis den tidigare vice riksbankschefen Kerstin Hessius har beskrivit som att det kommer att bli som på 20-talet i Tyskland.

Men istället för att tala om att krisen tyder på att det måste ske radikala politiska förändringar förordar Åkesson återigen enighet med Löfvenregimen för att undvika en systemkollaps.

— Det är för att jag så innerligt tror på vårt land och våra medborgare. Vi må vara ett litet land, men vi är en stor nation.

Även om kritiken var skarp i början av talet säger Löfven mot slutet att han tycker att regeringen ”på det stora hela har agerat i rätt riktning” och att SD har ”stöttat dem i deras åtgärder”.

Trots den dystra bild som Åkesson målar upp avslutar han sitt tal med en uppmaning till alla:

— Det kommer vara tufft, det kommer att vara kämpigt, men vi kommer att klara det. Det kommer krävas uppoffringar, men vi kommer att gå igenom detta tillsammans. Tillsammans som en nation, tillsammans som en familj. Ta hand om er!

Se talet:


  • Publicerad:
    2020-03-26 23:50