INRIKES. I en intervju med Sven Melander förklarar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han inte vill införa något ”generellt förbud” mot slöja. Tidigare har Åkesson sagt att han ser heltäckande slöjor som ”en symbol för en militant och antidemokratisk politisk ideologi”.

I en nyligen genomförd intervju med Sven Melander backade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson från hans tidigare ställningstagande gällande bärandet av burka och niqab, något som han velat förbjuda. I intervjun meddelade Åkesson att han inte vill se ett ”generellt förbud” mot slöja.

När Melander frågade om Sverige ska ha ett allomfattande slöjförbud svarade Åkesson:

— Ett generellt slöjförbud kan man ju inte ha.

När Melander sedan påpekade att den danske justitieministern sagt att man vill införa burkaförbud i Danmark svarade Åkesson:

— Nej, jag tycker att det är problematiskt.

Vidare upprepade han att det inte går att ha ett generellt förbud mot ett klädesplagg men påpekade att han vill begränsa föräldrars möjligheter att tvinga på barn kvinnoförnedrande religiösa symboler.

Åkessons uttalanden i intervjun går inte i linje med det partiet meddelade i ett pressmeddelande 2010 där de skrev att de ”välkomnar franskt förbud mot heltäckande slöjor”. Åkesson menade att de heltäckande slöjorna utgör en ”potentiell säkerhetsrisk och den anonymitet som slöjorna ger har vid flera tillfällen utnyttjats av terrorister och andra kriminella element”. Vidare sa han:

— Jag välkomnar det franska beslutet och ser gärna att Sverige följer efter. Enligt min mening är de heltäckande slöjorna en symbol för en militant och antidemokratisk politisk ideologi och är därmed att jämställa med en politisk uniform.

Se intervjun nedanför:

Källa:
Sverigedemokraterna välkomnar franskt förbud mot heltäckande slöjor


  • Publicerad:
    2018-02-09 09:20