VALET 2022 SD har inte släppt kravet på att få ingå i regeringen under förhandlingarna om regeringsbildning. Detta besked ger partiledaren Jimmie Åkesson i samband med måndagens talmansrunda.

Under måndagen träffar riksdagens talman Andreas Norlén (M) samtliga partiledare för riksdagspartierna. Detta för att sedan besluta vem han ska föreslå som statsminister när riksdagen öppnar nästa vecka.

Sedan tidigare har det ryktas om att högerblockets förhandlingar lutar åt en regering bestående av endast M och KD, med SD och L som stödpartier. Det skulle innebära att SD släppt sina ambitioner om att få ingå i regeringen.

Men detta tillbakavisas nu av SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

— Sverige skulle må bra av majoritetsregering, det är min ingång. Det har varit min ingång hela året och är det fortfarande, säger Åkesson under en pressträff i samband med hans möte med talmannen.

SD har tidigare sagt att man inte tänker acceptera en regering där Liberalerna ingår, men enligt Åkesson är man nu beredda att acceptera detta ifall det egna partiet också får ingå i regeringen.

— Om huvudingången är en majoritetsregering, så är det en förutsättning, säger Åkesson.

Liberalerna har dock på samma sätt hävdat att man inte tänker acceptera en regering där SD ingår, vilket är anledningen till att det ryktats om att endast M och KD kommer att ingå i regeringen. Detta tycks dock inte bekymra Åkesson.

— Den grundinställningen är inte ny, den har vi hört så länge L varit aktuella för att vilja ha maktskifte, säger Åkesson och tillägger att förhandlingarna förstås hade varit lättare ifall partierna ”var överens om allt”.

SD-ledaren tillägger dock att det i slutändan är viktigast att SD får genomslag för sin politik i och med regeringsskiftet.

— Allting förhandlas nu, vi ser förhandlingarna som ett paket där det för oss är den sakpolitiska leveransen som är mest avgörande, men allting hänger ihop, säger Jimmie Åkesson.

Moderatledaren Ulf Kristersson var fåordig om förhandlingarna när han mötte talmannen under måndagen och ville inte kommentera ifall även han utgår från en majoritetsregering eller en minoritetsregering med stödpartier.

— Förhandlingarna går bra, de är omfattande. De täcker allt, naturligtvis det politiska innehållet för en ny regering, alla de parlamentariska samarbetsformerna, regeringens sammansättning och alla positioner i riksdagen, som är en del av våra samlade förhandlingar, säger Ulf Kristersson.