Jimmie Åkesson: ”Vi måste utvärdera EU-medlemskapet”
GLOBALISM • I en debattartikel skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson att Sveriges medlemskap i EU måste ”utvärderas”. Åkesson varnar för att så mycket makt har centraliserats till Bryssel att riksdagsvalen i Sverige snart ”inte spelar någon roll”.
Sverigedemokraterna var tidigare ett starkt EU-kritiskt parti, men kom att omvärdera sin syn på globalistunionen och senare även krigsalliansen Nato i syfte att kunna samarbeta med borgerliga partier i riksdagen.
Men under tisdagen skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel på Aftonbladet att Sverige nu behöver ”omvärdera” medlemskapet i EU. Det är dock inte en återgång till partiets gamla syn på Bryssel som SD-ledaren förespråkar. Enligt Åkesson köper partiet ”om än motvilligt” att ”EU i dess nuvarande form, på kort och medellång sikt, är den europeiska samarbetsform som är realistisk”. Samtidigt menar han att det är ”naivt” att idag tro att EU kommer att begränsas till ett handelssamarbete mellan medlemsländer.
Idag menar SD-ledaren att Sverige har skänkt bort ”betydande delar av vår rätt att bestämma över oss själva” till ”tyska, polska eller franska politiker som kan bestämma över vilken bil du ska få köpa, hur dyr bensinen ska vara, eller vilka träd du ska få hugga ner på din egen mark”. Att Sverige har egna folkvalda politiker i Bryssel gör ingen större skillnad eftersom Sverige är för litet för att kunna påverka EU:
Bara det faktum att över 60 procent av alla beslut i svenska kommuner och regioner påverkas av EU-beslut är häpnadsväckande. Andra länders politiker och byråkrater, som vi inte kan välja eller avsätta, har i dag större inflytande över svensk lagstiftning än jag och mina folkvalda kollegor i Sveriges riksdag.
Åkesson menar att utvecklingen med en allt större maktkoncentration till Bryssel kommer göra att ”folkviljan som återspeglas av resultatet i riksdagsvalen bli mindre och mindre relevant” och att de snart helt kommer ”sakna betydelse för Sveriges utveckling”.
Trots att han beskriver medlemskapet som en ”tvångströja” förespråkar han inte att Sverige lämnar EU. Istället förespråkar han ett långsiktigt försök att ”påverka unionen i en riktning som i större grad gynnar Sverige”. Åkesson påstår att detta är något som andra EU-länder redan gör idag och att Sverige borde följa det exemplet:
Det är dags att ta betalt för alla de hundratals miljarder vi har skeppat iväg till EU. Det handlar inte längre om vad vi kan göra för EU, utan snarare vad EU kan göra för oss.