INRIKES Under tisdagens partiledardebatt i riksdagen öppnade SD-ledaren Jimmie Åkesson för att stödet med skattepengar till den judiska lobbygruppen Civil Rights Defenders ses över.

Under tisdagen hölls den första partiledardebatten i riksdagen efter den nya regeringens tillträde. Under debatten pressade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi SD-ledaren Jimmie Åkesson om ett utspel av Björn Söder (SD) om lobbygruppen Civil Rights Defenders (CRD),  känd för tidigare angrepp mot bland annat yttrandefrihet och Nordiska motståndsrörelsen. 

Bakgrunden är en granskning som CRD gjort av det så kallade Tidö-avtalet, som är grunden för regeringens politiska samarbete med SD. Lobbygruppen menar att avtalet innehåller ”en rad åtgärder som tydligt strider mot de normer för mänskliga rättigheter som Sverige är bundet av”.

På Twitter kom sedan en diskussion att uppstå mellan flera SD-toppar, där man bland annat konstaterade att CRD får 80 miljoner skattekronor och att dessa utgör nästan hela organisationens ekonomi. Riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) beklagade sig över att lobbyorganisationen använder pengarna för att opinionsbilda mot Tidö-avtalet.

”Ja, de statliga bidragen till denna oseriösa organisation borde omgående dras in. Har tjatat om det i flera år. Här kan skattemedel sparas”, svarade Söder på Kinnunens inlägg.

Stenevi frågade Jimmie Åkesson under debatten hur man ska kunna kritisera den nya regeringen ifall det leder till hot om indragna bidrag. Men Åkesson försvarade Söders utspel och hävdade att det är helt oproblematiskt att kritisera makten i Sverige och att frågan om bidrag till CRD är en helt annan.

— Man måste kunna ha synpunkter på hur man använder skattemedel. Ingen kommer bli av med bidrag för att man kritiserar regeringen eller Tidö-avtalet. Däremot ska vi se över bidrag till organisationer som sprider extremism eller islamistisk propaganda, svarade Åkesson.

— Men det är också en märklig syn på demokrati att det enda sättet att upprätthålla den är att skicka pengar till vänsterliberala organisationer, fortsatte han.

Stenevi svarade Åkesson genom att berömma Civil Rights Defenders. Därefter höll hon ett utspel om hur det är SD som står för den verkliga regeringsmakten och undrade retoriskt hur man ska kunna granska ”makten” när den ”gömmer sig bakom skuggorna av sin egen marionettregering”.