INRIKES. Riksdagsledamoten Linus Bylund (SD) pekas ut för påstådda sextrakasserier mot partikamraten Hanna Wigh 2012.

Linus Bylund (SD).

Linus Bylund var Jimmie Åkessons politiska sekreterare under mandatperioden 2010 – 2014 och alltså Jimmie Åkessons närmaste man. Den storväxte Bylund hade möjligen också något av en livvaktsliknande funktion.

Bylund satt också i partiets valberedning inför valet 2014, så ville man in i riksdagen så kan man anta att det var en fördel att hålla sig väl med honom. Hanna Wigh blev inte invald i riksdagen förrän 2014. Den förre detta polisen och partiets förre biträdande säkerhetschef Per Vegelow har uttalat sig på detta sätt om Bylund i Expressen:

— Han har immunitet, honom kommer man inte åt. Jag skulle bli hemskt överraskad om man inte kände till det här i partiledningen.

Wegelov har numera fått sparken. I Wegelovs arbetsuppgifter ingick att handha ärenden om partiföreträdare som blivit utsatta för brott eller trakasserier. I TV4:s progam nyligen hävdade Wegelov (utan att nämna Bylunds namn) att den aktuelle SD-ledamoten utsatt flera kvinnor för sexuella trakasserier.

I mars 2014 avslöjade Aftonbladet att Linus Bylund sagt följande om den sedermera uteslutne Patrik Ehn, före detta populär ledare för SD i Göteborgsområdet:

— Jag skulle vilja ha någonting på Ehn som förstör för honom. Jag har så mycket nu, men det är publika saker som han sagt och gjort och twittrat.

— Det måste komma någonting tungt, som vi kan läcka.

Linus Bylund sitter fortfarande kvar i Sverigedemokraternas centrala valberedning som tar fram förslag på riksdagsvalsedlar inför valet 2018. Kvinnor inom SD som hoppas på en riksdagsplats efter valet 2018 måste därför även fortsättningsvis hålla sig väl med honom.

Källor:
SD:s utrensning för sju miljoner kronor
Linus Bylund (SD) tar timeout efter sexuppgifterna
”SD har inte råd med Hanna Wighs avhopp”
Hanna Wigh berättar om SD-kollegans sexövergrepp


  • Publicerad:
    2017-09-27 17:00