I samband med att den före detta amerikanske presidenten Jimmy Carter (åren 1977-1981) släpper sin nya bok, Palestina: fred, inte apartheid, tar han bladet från munnen och kritiserar den judiska lobby som huserar bakom maktens kulisser i USA. Carter riktar i en intervju sådan kritik som enligt honom själv skulle gjort att han förlorat om han ställt upp i presidentval idag.

Carter, som enligt egen utsago själv är proisrael (förutsatt att Israel inte bryter mot internationella lagar), uppger sig dela det väsentliga i professorerna Stephen Walts och John Mearsheimers omfattande forskningsrapport om att det – trots alla förnekanden av judiska grupper, politiker och media – existerar en mäktig judisk lobby i USA och att amerikansk utrikespolitik inte förs i främst amerikanska intressen.

Han tillägger att denna lobby bidragit till att det inte existerar någon debatt om Israel i amerikansk politik och att knappast någon amerikansk politiker vågar kritisera den eller Israel:

– En kongressmedlem skulle aldrig drömma om att yrka på Israels tillbakadragande från ockuperade områden eller fördöma Israels behandling av det palestinska folket.

– Det råder inga tvivel om att det finns en stark ovilja att kritisera Israel i det här landet. Jag skulle inte vilja säga att allt beror på rädsla, men det är en av faktorerna.

Läs intervjun i sin helhet här.


  • Publicerad:
    2006-12-02 00:00