Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

JK har lagt ner anmälan mot Rossana Dinamarca

Av Redaktionen, 2014-10-16
redaktionen@nordfront.se

VALET2014. Vänsterpartisten Rossana Dinamarca anmäldes efter att hon burit en tröja med texten ”SD = RASISTER” när riksdagen skulle välja nya talmän. Justitiekanslern (JK) har nu valt att lägga ner ärendet mot Dinamarca.

Skärmdump från Aftonbladet.

Skärmdump från Aftonbladet.

Det var när riksdagen skulle välja nya talmän som vänsterpartisten Rossana Dinamarca dök upp klädd i en t-shirt med texten ”SD = RASISTER”. Enligt Dinamarca själv så gjorde hon så för att protestera mot Sverigedemokraternas framgångar i valet samt att SD:s Björn Söder valdes till riksdagens vice talman.

Valet av klädsel väckte starka reaktioner och en privatperson gjorde en anmälan om hets mot folkgrupp mot Dinamarca. Ärendet överlämnades till Justitiekanslern av åklagaren då det kunde anses vara ett tryckfrihetsbrott.

Justitiekanslern har nu beslutat att det inte rör sig om något tryckfrihetsbrott och ärendet mot Dinamarca läggs ner.

”Enligt Justitiekanslern står det klart att den anmälda texten inte innefattar missaktning mot en folkgrupp i den mening som avses i straffbestämmelsen”, står det i beslutet.

Rossana Dinamarcas protest mot SD ledde till att många hörde av sig till vänsterpartisten via både telefon, mejl och sociala medier och uttryckte sin kritik mot henne.

— Jag har kallats slyna, hora, fitta, sådana saker, sa Dinamarca.

Någon som också kritiserat den provocerande klädseln är den före detta socialdemokratiske statsministern Göran Persson, något som Dinamarca inte kunde förstå.

Det finns kanske annat han borde vara mer upprörd över, känner jag, än en t-shirt. Till exempel att det nu sitter 49 rasister i riksdagen, sa hon.

Källa:
Dinamarcas SD-tröja inte hets mot folkgrupp


  • Publicerad:
    2014-10-16 09:15