JURIDIK Joakim Lamotte döms av hovrätten att betala skadestånd till Näthatsgranskarens Tomas Åberg för grovt förtal.

Hovrätten dömer journalisten Joakim Lamotte att betala 40 000 kronor i skadestånd till Tomas Åberg, grundare av Näthatsgranskaren, för förtal, rapporterar Dagens Juridik. Därtill döms han att betala rättegångskostnader på cirka 295 000 kronor. Detta innebär en justering av tingsrättens dom, som utdömde ett skadestånd på 20 000 kronor.

Domen ändrades också så att Lamotte ansågs skyldig till sju av de åtta åtalspunkterna, vilket alltså innebär ett frikännande av en punkt och därmed en skillnad från tingsrättens dom.

Åtalet gällde publiceringar på Lamottes Facebooksida under perioden 2018-2021, där han skriver om att Åberg fått djurhållningsförbud med anledning av anklagelser om djurplågeri. Enligt hovrätten har Åberg därmed utpekats som ”brottslig och klandervärd”. I ett pressmeddelande konstaterar hovrätten att ”det inte har varit försvarligt att lämna uppgifterna”.

Vidare skriver domstolen:

Målsäganden har visserligen i viss utsträckning kommit att bli en offentlig person genom sitt arbete med en förening som arbetar mot näthat, men uppgifterna om målsäganden har inte haft något tydligt samband med föreningens verksamhet. Det har varit fråga om återkommande uppgifter av allvarligt slag som publicerats tillsammans med målsägandens namn och i vissa fall andra personuppgifter. Hovrätten har dessutom ansett att publiceringarna varit nedsättande och har sammantaget bedömt att det inte varit försvarligt att lämna uppgifterna.

Hovrätten menar också att ”målsäganden har varit lätt att identifiera och det har varit fråga om påståenden om förhållandevis allvarlig brottslighet” samt att inläggen ”också fått stor spridning”.