USA. Joe Biden tänker utse judinnan Janet Yellen till chef för Finansdepartementet.

Judinnan Janet Yellen på maktposition i Joe Bidens administration.

Den utnämnde presidenten Joe Biden som väntas tillträda presidentposten i USA 20 januari tänker utse judinnan Janet Yellen till chef för Finansdepartementet.

Nyheten gjorde att Dow Jones tog ett glädjeskutt.

Yellen har tidigare varit chef för den privata ”federala centralbanken”. Hon har också täta kontakter med juden Klaus Schwabs organisation World Economic Forum.

Om den förre amerikanske presidenten och partivännen Barack Obama blir ambassadör i Storbritannien, väntas Yellen och Schwab få ett särskilt effektivt nätverk i spelet om Storbritanniens ekonomi, som även efter Brexit efter årsskiftet kommer att ingå i den globala ekonomin.

Sommaren 2017 sade hon att det var osannolikt att vi skulle få ”uppleva ännu en finanskris under vår livstid”. Janet Yellen var då 72 år gammal och har redan fått uppleva en ny fas i den pågående djupa kris som är en fortsättning på 2008 år finanskris.

Yellen väntas bli en utmärkt högerhand åt Joe Biden, som har aviserat att han genom att satsa (egentligen: trycka nya) enorma mängder dollar tänker ställa om ekonomin och återuppbygga USA på ett nytt och mer klimatvänligt sätt.

Hon är enligt samstämmiga röster en beprövad och kompetent person att leda Finansdepartemenet; och ”tuff”, inte bara för att hon är ”en jude från judiska Brooklyn”.

Dow Jones noterar idag ett rekord om ett aktiemarknadsindex på 30 000 punkter, vilket är första gången i historien.

Succén på börsen anses bero på att osäkerheten om att Joe Biden ska bli president nu har lagt sig, att 11 miljoner amerikaner som går arbetslösa under coronakrisen fortfarande är arbetslösa och inte kostar löneutgifter och att många stora företag tjänat mer än förväntat, samt en kraftig optimism inför de kommande coronavaccinen som ser ut att bli en enorm ekonomisk framgång.

Milstolpen 30 000 punkter kommer 20 år senare än vad experter hade beräknat, vilket gör uppgången på Dow Jones till en efterlängtad triumf för finansmarknaden.


  • Publicerad:
    2020-11-24 18:05