MEDIA. En Aftonbladet-skribent vågar efter sexattackerna i Köln och andra tyska städer påpeka det uppenbara: Kulturella skillnader skapar konflikter och problem.

Det är Johan Hakelius, en av Aftonbladets mer reaktionära och mindre politiskt korrekta krönikörer, som idag skrivit artikeln som påpekar att mångkultur är problematiskt. Hakelius listar först exempel på olika konstiga kulturer och traditioner och skriver sedan följande:

Det du just läst är ett slumpmässigt urval av mer eller mindre ­märkliga kulturella egenheter runt om i världen. Poängen är att det som är normalt eller åtmin­stone acceptabelt på vissa platser under vissa tids­åldrar, är bisarrt eller till och med åtalbart på andra platser och under andra tidsåldrar.

Världen är en mångfacetterad plats. Beteenden och värderingar varierar. Ibland hamnar de i konflikt. Det är inte så svårt att ­begripa.

Av det skälet är det särskilt nedslående att läsa och höra dem, som insisterar på att överfallen i Köln och på andra platser under nyårsnatten, inte har ett dugg att göra med kulturella skillnader. Antingen menar de att det inte finns kulturella skillnader som skapar ­konflikter.

Det är uppenbart fel.

Eller så menar de att det inte finns någon väsentlig skillnad mellan kvinno­synen på många håll i Mellanöstern och Nordafrika och bland majoriteten i Västeuropa. Det är som att säga att det inte spelar ­någon roll om barnen kommer hem från zooaffären med en hamster eller en ­blåval. Båda är däggdjur.

Avslutningsvis skriver Hakelius att feminister som bara vill förklara övergreppen i Köln med sina genusteorier är fel ute och att ”de som för den skull ­påstår att vi lever i en värld utan ­kulturella konflikter, gör sig medvetet enfaldiga”.

Källa:
Kulturella skillnader skapar konflikter – det bara är så


  • Publicerad:
    2016-01-11 17:30