UTRIKES. Tyskland begär nu att John Ausonius, även känd som lasermannen, ska utlämnas. Detta för att ställa honom inför rätta för ett mord som skedde för över 20 år sedan.

ausonius

John Ausonius till höger i bild.

John Ausonius, även känd som Lasermannen, är idag 63 år gammal och avtjänar ett livstidsstraff sedan juni 1992. Från augusti 1991 till januari 1992 sköt han elva personer i Stockholm och Uppsala. Ett av offren dog och flera av dem fick skador för livet. Anledningen till att han fick öknamnet Lasermannen var för att han till en början använde ett gevär med lasersikte. Journalisten som gav honom namnet var Richard Aschberg.

I februari 1992 ska Ausonius ha befunnit sig i Frankfurth och i samband med den vistelsen gjort sig skyldig till ett mord på en judisk kvinna. 1996 delgavs Ausonius misstanke om mordet på den 68-åriga judinnan Blanka Zmigrod. Tyska poliser kom då och höll förhör med honom på Kumlafängelset. Efter det har han inte hört något på 18 år. 2014 kom poliser från Tyskland och höll ytterligare förhör med honom. Inget nytt om mordet har framkommit och Ausonius hävdar fortfarande att han är oskyldig.

Anledningen till mordet ska enligt tysk polis bero på att Ausonius hamnat i dispyt med Blanka Zmigrod. Hon jobbade då som garderobsvärdinna på en restaurang i Frankfurt. Ausonius trodde att Zmigrod stulit ett fickminne från honom. Zmigrod ska senare ha funnits skjuten i huvudet på ett kort avstånd med en pistol med kalibern 6,35 millimeter. Det har senare framkommit att Ausonius ägt ett sådant vapen, men han påstår sig ha sålt den tidigare under sin vistelse i Tyskland.

I slutet av förra veckan meddelades Ausonius om att Tyskland vill ha honom utlämnad för att han ska kunna ställas inför rätta. Ausonius och hans advokat, Thomas Olsson, ställer sig tveksamma till om det verkligen får gå till på det här sättet, om de verkligen kan åtala honom efter så här lång tid när inget nytt i fallet dykt upp. Olsson menar att man måste ta hänsyn till de bestämmelser inom Europakonventionen som anger att att misstankar ska delges och utredas inom skälig tid.

olsson

Advokat Thomas Olsson.

— Och exakt vad det får för rättsverkningar det får man ju bedöma i varje enskilt fall. Men att avvakta med att utreda en misstanke under så här pass många år, vi talar om uppåt 20 år, det är ju naturligtvis fullkomligt oacceptabelt. Och vittnar om en bristande respekt för de här reglerna, säger Olsson.

Olsson var med under de förhören som de tyska utredarna höll förra gången men har inte fått någon mer information efter det.

— Vi har ju skrivit till tyskarna flera gånger och försökt få besked i de här frågorna, om att skynda på, och även åklagaren har sökt ett besked, men tyskarna har ju inte svarat, fortsätter han.

Vidare säger Ausonius advokat:

— Vi vet ju ingenting i dag om vad det är som har hänt, men så mycket kan jag ju konstatera att de har inte respekterat reglerna om att utredningar ska göras skyndsamt och inom skälig tid. Utan man har förhållit sig flagrant passiva från deras sida. Och det kommer naturligtvis få en betydelse för prövningen av en sådan här anklagelse.

Källor:
Tyskland begär lasermannen John Ausonius utlämnad
John Ausonius – Wikipedia


  • Publicerad:
    2016-11-19 21:59