STORBRITANNIEN Det senaste dygnet har minst 34 av Boris Johnsons ministrar och regeringstjänstemän avgått i protest mot hans ledarskap. Nu planerar en grupp av de ministrar som ännu inte avgått försöka övertala premiärministern att avgå.

Efter flertalet skandaler och massiv kritik mot premiärminister Boris Johnsons ledarskap har en våg av ministrar och tjänstemän i den brittiska regeringen valt att avgå i protest det senaste dygnet. Enligt BBC rör det sig sammanlagt om minst 34 personer, även om inte ens den statliga mediekanalen verkar ha full koll i kaoset.

Johnson har bland annat ertappats med att ”festa” och begå andra brott mot de strikta coronaregler han själv införde mot Storbritanniens medborgare. Dessutom har han tvingats erkänna att han kände till anklagelserna om att den tidigare parlamentsledamoten Chris Pincher hade trakasserat andra män sexuellt, trots att han tidigare förnekat detta.

Dessutom har Johnson satsat alla sina kort på det allt mera misslyckade kriget i Ukraina och bland annat hotat den ukrainska regeringen om att dra tillbaka allt stöd om man ens samtalar med Ryssland. Dessutom har Johnson lovat att hjälpa Ukraina med alla vapen man behöver om man fortsätter att strida.

I brittisk media har det till och med beskrivits som att Johnson ”flyr till Kiev” så fort han ställs inför svåra frågor hemma, såsom en allt mer kaosartad ekonomi med kraftig inflation och energikriser.

Nu skriver BBC att en grupp ministrar och högt uppsatta Tory-medlemmar, däribland den nytillsatte finansministern Nadhim Zawahi, partiets ledare i underhuset Chris Heaton-Harris och transportminister Grant Shapps, planerar att konfrontera Johnson och övertala honom att avgå.

Kan avsättas genom ny misstroendeförklaring

Förra månaden överlevde Boris Johnson med nöd och näppe en misstroendeförklaring från sitt eget parti. På grund av de Tory-partiets interna regler är han därmed immun mot misstroendeförklaringar i ett år och måste alltså avgå självmant fram till dess.

Enligt BBC kan dock den så kallade 1922-kommittén ändra på reglerna och öppna upp för en ny misstroendeförklaring mot Johnson, något man ännu inte har beslutat om.

1922-kommittén är en parlamentarisk grupp för alla Tory-parlamentariker som inte har positioner i regeringen eller andra ledarskapsroller. Dess ledare, Sir Graham Brady, har under kvällen gett besked om att han avser söka upp Johnson och ”erbjuda honom goda råd”.

Under dagens samling i parlamentet mötte Johnson skarp kritik från sitt eget parti. Tory-veteranen Gary Sambrook ska bland annat ha anklagat Johnson för att skylla sina egna problem på andra och fick stående ovationer när han uppmanade premiärministern att avgå. Inför parlamentet bedyrade dock premiärministern att han skulle ”kämpa vidare”.

— Jobbet som premiärministern i svåra situationer, när han har tilldelats ett kolossalt mandat, är att kämpa vidare, och det är vad jag ska göra, sa Johnson enligt BBC.

Enligt BBC:s politiska experter finns nu bara två utvägar för Johnson: Antingen avgår han självmant eller genom att 1922-kommittén ändrar reglerna och avsätter honom genom ett misstroendevotum.