VÄNSTEREXTREMISM. Idag kommer den vapenbrottsdömde vänsterextremisten Jonas Linde ut från fängelse.

Foto: Polisen.

Igår avslöjade Avmaskerat att det är idag, den 24 mars, som vänsterextremisten Jonas Linde (19870120-5695) kommer ut från fängelse.

Linde greps 2018 och satt sedan häktad fram till rättegången där tingsrätten dömde honom för synnerligen grovt vapenbrott. Hovrätten ändrade sedan domen till grovt vapenbrott och fastställde att Linde skulle dömas till fyra års fängelse.

Vapenbrottet bestod i att Linde hade en vapengömma i en container i Taberg, utanför Jönköping. Under utredningen gjorde polisen också andra vapenfynd och hittade suspekta föremål hemma hos Linde.

Foto: Polisen.

Försvarsanställd vänsterextremist
Fram till 2017 var Linde deltidsanställd av Försvarsmakten. Han var också aktiv vänsterextremist och misstänktes för brott i samband med en vänsterextrem motdemonstration mot Svenskarnas parti 2014, men brottet hann preskriberas innan Linde kunde åtalas.

Foto: Polisen.

I vapenbrottsutredningen hittade polisen ett brev där Linde skrev att han ”varit kommunist sedan 8 års ålder och arbetat aktivt autonomt sedan ca 2004”. Polisen hittade också vänsterextrem propaganda i Lindes hem och flera av personerna som utreddes i vapenhärvan var vänsterextrema vänner till Linde som AFA-veteranen Claes Gerleman (750821-2516). Avmaskerat nämner också att det var vänsterextremisten Christian Andersson (19741221-4871) som hjälpte Linde att gömma sig från polisen i mer än en månads tid genom att förse honom med en lägenhet i Göteborg.

Foto: Polisen.

En annan sak som framkom i polisutredningen och som Nordfront avslöjade 2019 var att Linde arbetade för syndikalisttidningen Arbetaren och skickades på ett journalistiskt uppdrag till Syrien tillsammans med en man som var riksdagskandidat för Miljöpartiet.

I Avmaskerats nya artikel om Linde framkommer det att vänsterextremisten ådragit sig ett stort antal misskötsamhetsrapporter under sin tid i fängelset. Bland annat marscherade Linde runt militäriskt på sin promenadtid och viftade med händerna som om han vore beväpnad, vilket personalen skrev en rapport om då de tyckte att han betedde sig suspekt och obehagligt.


  • Publicerad:
    2021-03-24 07:00