Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Jordan Peterson tillbaka efter drogavvänjning

Av Redaktionen, 2020-10-26
redaktionen@nordfront.se

VÄRLDEN. Efter en lång tids frånvaro har den populäre och kontroversielle professorn Jordan Peterson publicerat ett nytt Youtubeklipp.

Den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan Peterson blev för några år sedan ett Internet-fenomen i samband med att han vägrade acceptera kanadensiska lagar som tvingar medborgare att benämna transpersoner efter sina påhittade könspronomen.

Hans lugna, sakliga och rationella debattstil gentemot kulturmarxister gjorde honom till något av ett Youtube-fenomen, som kulminerade med utgivningen av boken 12 livsregler: ett motgift mot kaos (12 Rules for Life: An Antidote to Chaos) som blev en bästsäljare över hela världen. Karriären tog än mer fart efter en intervju med den brittiska journalisten Cathy Newman på Channel 4, där han skickligt parerade Newmans försök att anklaga honom för brott mot den vänsterliberala värdegrunden.

I Sverige gjorde han sig också ett stort namn i den bredare publiken när han 2018 gästade Skavlan och fick partiledaren Annie Lööf (C), som också gästade programmet, att uttrycka att hon inte ”höll med” om de vetenskapliga bevis som Peterson byggde sina resonemang på.

I början av 2020 kom han dock att lägga in sig på sjukhus efter att han själv misslyckats med att trappa ned den höga dos av klonazepam [en narkotikaklassad bensodiazepin. reds. anm.] som han varit ordinerad av läkare sedan 2016. Försöken att själv sänka dosen hade lett till ”fruktansvärda abstinensproblem”, enligt Peterson, däribland Parkinson-liknande besvär.

Då familjen misslyckats med att hitta vård som uppfyllde deras önskemål i Nordamerika ska Peterson ha åkt till Moskva för specialistvård, där han bland annat försattes i koma. Senare kom han att fortsätta behandlingen att trappa ur den starkt beroendeframkallande medicinerna som tycks ha gett honom neurologiska skador i Serbien.

I det nya klippet tackar han sin familj för det stöd de gett honom under processen som han beskriver som fruktansvärt ansträngande och lång.

— Förhoppningsvis, vi får se, men förhoppningsvis är allt detta bakom mig och jag kan återgå till något som kan likna ett normalt liv, säger en uppenbart skärrad Peterson.

Han meddelar att han nu är tillbaka hemma med planer om att fortsätta arbeta med Youtube-kanalen.


  • Publicerad:
    2020-10-26 16:20