FINLAND. Den journalist som läckt topphemlig information om det finska försvarets signaltestningsanläggning misstänks ha försökt förstöra bevismaterial.

Som Nordfront rapporterade om igår läckte finsk systemmedia under lördagen topphemlig information om en försvarsinstallation i landet. Eftersom den läckta informationen är topphemlig, och exceptionellt viktig för landets säkerhet, inleddes en förundersökning. Något som tycks ha skrämt en av de två journalister som låg bakom skrivelsen så pass mycket att denne försökt förstöra bevismaterial.

Det hela uppdagades under söndagen då larmcentralen fick in ett larm om en källarbrand. Personen som ringt in larmet var ingen annan än en av journalister som låg bakom läckan. När polis och brandkår kom till platsen berättade journalisten att denne hade försökt förstöra sin hårddisk vilket lett till rökutveckling, något som fick polispatrullen att direkt kontakta den gren inom polisen som har hand om ärendet.

I ett försök att rädda bevismaterial samt säkerställa att journalisten inte ska kunna förstöra ännu mer bevismaterial gjordes en husrannsakan i journalistens lägenhet samt källare. Enligt polisen omhändertog man journalistens dator, telefoner samt USB-minnen.

Källor:
KRP kotietsinnästä: Helsingin Sanomien toimittajan epäillään pyrkineen tuhoamaan todistusaineistoa
KRP vahvistaa erityisen kotietsinnän HS:n toimittajan kotiin


  • Publicerad:
    2017-12-18 13:00