BROTT. SVT-journalisten Fredrik Önnevall smugglade med sig en syrisk pojke till Sverige i samband med att han spelade in en snyftserie om “flyktingar”. Nu döms Önnevall och två av hans kolleger till villkorlig dom samt samhällstjänst för människosmuggling.

Fredrik Önnevall och den syriske pojken. Skärmdump från SVT:s serie ”Fosterland”.

Vänsteraktivisten och SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans kameraman Clas Elofsson samt en tolk befann sig i Grekland för att spela in dokumentärserien ”Fosterland” som handlar om “flyktingarnas” situation i landet. Under inspelningen lät Önnevall känslorna ta över och mitt framför kameran bestämde sig Önnevall för att smuggla med sig en 15-årig syrisk pojke från Grekland hem till Sverige.

Vi ser hur de har planerat hela resan tillsammans och bestämmer att man ska åka som turister. Man ger också pojken nya kläder och frisyr och hjälps sedan åt till Sverige, säger chefsrådmannen Kristina Andersson.

En privatperson som sett serien anmälde Önnevall och hans medarbetare för människosmuggling, vilket ledde till att åtal väcktes mot samtliga. Rättegången hölls i Januari och i veckan kom domen.

Åklagaren hade yrkat på att samtliga skulle dömas till tre månaders fängelse. Straffet blev istället villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar. Försvaret hade yrkat på en friande dom med motiveringen att Önnevall och hans team utfört handlingen av ”humanitära” skäl.

 Ett skäl är att när man reser genom Europa och genom Schengenländerna finns det väldigt många ställen på vägen där man kan få precis samma skydd som i Sverige. Det andra är att pojken sökte sedan inte asyl direkt utan sov först över hos en av de åtalade, säger Andersson.

Önnevall tycker det är olyckligt och förvånande att tingsrätten gjort den här bedömningen och har som avsikt att överklaga domen.

— Jag ångrar inte valet vi gjorde. Jag gjorde det som jag kunde stå för som människa och det är jag nöjd med, säger Önnevall.

Källa:
SVT-journalisten Fredrik Önnevall döms för människosmuggling


  • Publicerad:
    2017-02-09 18:00