MEDIA. Tidningen Journalisten har publicerat en stor granskning om hur Dagens Nyheter behandlade sina anställda under 2013-2014. Journalisten kallar tidningen för ”en arbetsgivare som tappade sin medmänsklighet”.

jude-wolodarski

Peter Wolodarski.

VD: Gunilla Herlitz och chefredaktören Peter Wolodarski får svidande kritik i Journalistens granskning av Bonnier-tidningen Dagens Nyheter. Dessa DN-chefer representerar omänskliga arbetsgivare som fryser ut och utpressar anställda för att få dem att säga upp sig självmant.

Det var under perioden 2013-2014 som 12 journalister fick ”erbjudande” att ingå i en nyinrättad projektgrupp som skulle tagga bilder till DN:s 150-årsjubileum med placering utanför DN-huset. De anställda fick tre dagar på sig att acceptera tvångsplacering eller tacka nej och bli uppsagd.

Bo Keskikangas var en av den som DN:s chefer tvångsplacerade för att tagga bilder. Kesikangas hade arbetat på tidningen i 40 år.

– Jag fick veta att mina arbetsuppgifter inte fanns kvar, berättar Bo Keskikangas till Journalisten.

— Fast det gjorde de förstås. Det sitter en bemanningsanställd och sköter de arbetsuppgifterna i dag. Arbetsuppgifterna fanns bara inte kvar för mig, fortsätter han.

Journalisten skriver om hur Bonnier-tidningen börjar frysa ut sina anställda:

Det är nu helvetet börjar. De tas bort från alla redaktionsmejlgrupper, deras inloggningar till de journalistiska arbetsprogrammen försvinner, de fråntas tillgång till det redaktionella systemet och de får inga arbetsuppgifter på två veckor. De blir sysslolösa. Efter påtryckningar får de tillbaka några program och ansluts till vissa mejlgrupper.

De tvångsplacerade – av vilka många hade mångårig journalistisk erfarenhet –  får sedan direktiv att skanna in en miljon bilder från Scanpix. Journalisterna får utbildning i Photoshop för att lära sig bildbehandling, men även detta projekt läggs ner. De ska däremot skriva en tweet om dagen om DN:s historia.

Enligt samstämmiga uppgifter till Journalisten var syftet med det hela att frysa ut de tvångsplacerade och få dem att utföra ”meningslöst arbete” tills det att de tröttnar och självmant säger upp sig. Detta eftersom det kostar pengar att säga upp sina anställda.

— Hela tiden slets man mellan hopp och förtvivlan. Hade DN fått tips om en arbetsgivare som behandlat sin personal som DN har behandlat sin hade vi slagit upp det stort i tidningen. Det hade varit en skandal, säger en av journalisterna om tidningens dubbelmoral.

— Jubileet 2014 kändes som ett personligt hån. Lagen om anställningsskydd fyllde 40 år samtidigt. Det var ett dubbelt hån, säger en annan.

Men det slutade inte så bra för DN som på grund av en mängd regelbrott tvingades gå med på att betala ut avgångsvederlag till de anställda. Journalisten uppskattar detta till ett belopp av 30 miljoner kronor.

Källa:
En frysbox för 30 miljoner


  • Publicerad:
    2015-03-25 09:40