SYSTEMTRAKASSERIER. En grupp aktivister från Motståndsrörelsen och journalister från Nordfront stoppades under kvällen från att kliva på en färja till Finland. Enligt personalen har kaptenen låtit hälsa att han ej tänker låta dem kliva ombord, trots bokade biljetter.

Trots bokade biljetter så får Nordfrontjournalister inte åka med färjan till Finland.

Under kvällen skulle en grupp medlemmar och aktivister från Motståndsrörelsen ta sig via färja till Finland. Tanken var att man under morgondagen skulle delta på den frihetsmarsch som hålls i Helsingfors i samband med Finlands hundrade självständighetsdag. Tillsammans med gruppen reste även journalister från Nordfront, däribland Nordfront TV:s filmteam.

Men när man skulle hämta ut biljetterna vid terminalen gavs beskedet att ingen i gruppen, som bokat resan tillsammans, skulle få komma ombord. Beslutet var taget av färjans kapten, men någon motivering kunde man inte ge.

Till Nordfront berättar Pär Sjögren att han krävde att få tala med kaptenen om saken, men efter en stund meddelade man att kaptenen inte ville tala med Sjögren eller någon annan i gruppen. Efter en stund talade personalen dock om vad kaptenen sagt till dem.

— Kaptenen menar att han inte kunde ”garantera säkerheten” för alla ombord ifall det skulle befinna sig ”olika grupperingar” på båten, berättar Sjögren.

Just nu befinner sig två polispiketbussar på plats vid färjeläget och både aktivister och journalister från Nordfront förutspår att polistrakasserier väntar. Om en stund avgår också färjan och det är ytterst tveksamt ifall gruppen kommer att kunna ta sig ombord.

Uppdatering: Färjan har lämnat hamnen och Motståndsrörelsens medlemmar och aktivister fick inte gå ombord på båten.

Företaget som stoppade resenärerna heter Viking Line och färjan M/S Mariella.

Uppdatering 10:30: De flesta ur gruppen som nekades att gå ombord M/S Mariella under tisdagskvällen lyckades ändå ta sig till Finland på annat vis, trots systemets försök att stoppa dem. Dessa kommer att delta i frihetsmarschen under dagen och Nordfronts utsända journalister är på plats och kommer att rapportera från demonstrationen.

Nordfront fortsätter att följa utvecklingen.


  • Publicerad:
    2017-12-06 10:30