HANDEL. I veckan beslutade Reykjaviks kommun att bojkotta alla israeliska varor. Reaktionerna från judiskt håll lät inte vänta på sig.

Det var i tisdags som Reykjaviks kommun beslutade om att man fortsättningsvis kommer att bojkotta alla israeliska varor – så länge som ockupationen av palestinsk mark fortgår. Islänningarna riktade även kritik mot ”israels apartheid-policy”.

Bakom beslutet står socialdemokraten Björk Vilhelmsdóttir, som innan detta planerat att dra sig tillbaka från politiken. Reaktionerna från judiskt håll har varit snudd på apokalyptiska.

Emmanuel Nahshon, en talesperson från israels utrikesministerium, sa att ”en hatvulkan exploderade i Reykjaviks kommunhus”. Enligt Nahshon är det ”rent hat” som låg bakom beslutet.

Den judiska lobbyorganisation European Jewish Congress, EJC, hotar nu med en juridisk strid för att försöka tvinga kommunen att upphäva beslutet.

EJC:s ordförande Moshe Kantor skrev följande i ett mejl till pressen:

Detta är helt klart ett diskriminerande drag och vi har redan fått råd om att det kan bryta mot internationella lagar och förordningar.

Han fortsatte sedan hotfullt:

Det är dags för det judiska världssamfundet att slå tillbaka och göra det klart för dessa människor att hat och diskriminering inte kan komma utan konsekvenser. Det finns lagar och förfaranden som ska skydda ett folk eller en nation mot sådana här drag och vi kommer noggrannt undersöka alla möjligheter att bestrida detta juridiskt.

Mångmiljardären Ronald Lauder, president för den judiska lobbygruppen World Jewish Congress och nära vän med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, går även han i taket. I ett pressmeddelande uttrycker han bestörtning över att den isländska regeringen ”hållit tyst” och han uppmanar dem starkt att agera mot kommunens bojkott.

Källor:
European Jews mull legal action after Icelandic capital boycotts Israel
Iceland’s capital votes to boycott all Israeli products
Jewish official warns Iceland of ’negative repercussions’ over Reykjavik boycott of Israel


  • Publicerad:
    2015-09-20 23:15