JUDISKT LIDANDE. Demonstranterna har protesterat utanför en synagoga på veckobasis sedan 2003.

Synagogan tillhörande Beth Israels församling är den äldsta grundade synagogan i Ann Arbor, Michigan. Foto: Wikimedia Commons.

En medlem tillhörande den judiska församlingen Beth Israel Congregation, Marvin Gerber, har lämnat in en stämning mot två grupper av demonstrerande motståndare till den judiska makten.

Grupperna kallar sig Deir Yassin Remembered och Jewish Witnesses for Peace and Friends. Dessa grupper, inklusive fem namngivna individer, stäms under ledning av Marvin Gerber som har lämnat in ett 85-sidigt dokument till Michigans distriktsåklagare.

I stämningen hävdas att demonstranterna ägnar sig åt antisemitisk hets mot folkgrupp. Judarna vill ha ett domstolsföreläggande som förbjuder demonstranternas ”trakasserande beteende”, eller att åtminstone begränsa deras verksamhet.

Marvin Gerber begär också en juryrättegång och har ansökt om ekonomisk kompensation från demonstranterna och från staden för all den psykiska skada som demonstranterna har utsatt de lidande judarna för.

Foto: Henry Herskovitz/Facebook. Redigerad på grund av den svenska justitiekanslerns trakasserier mot vissa medier.

Ledaren för protesterna är Henry Herskovitz som alltid stolt hissar en anti-israelisk flagga utanför sitt hem. Trots hundratals vänner på sociala medier har han gjort sig ovän med de flesta människor omkring honom, från grannar till politiker och tjänstemän i Michigan.

Själv säger han att han kan vara den mest hatade mannen i Ann Arbour. Men han vägrar vika sig för den judiska makten och grupptrycket.

”Stoppa den judiska makten!”
Herskovitz och de andra demonstranter som ställer sig på trottoaren utanför synagogan varje vecka brukar vara mellan sex och tolv personer till antalet. De sätter upp plakat på gräsmattan där det står ”Bekämpa judisk makt”, ”Judisk makt korrumperar”, ”Inga fler filmer om förintelsen”, ”Bojkotta Israel”, ”Stoppas USA:s ekonomiska stöd till Israel” och ”Stoppa förintelsen av palestinier”.

Hittills har tjänstemän i Michigan sagt att de inte kan stoppa demonstranterna, med hänvisning till yttrandefrihet.

Not:
Demonstrantgruppen Deir Yassin Remembered har tagit sitt namn från den judiska massakern på den palestinska byn Deir Yassin. Massakern genomfördes den 9 april 1948 i rensningen av landet inför att Förenta Nationerna senare på hösten officiellt förklarade staten Israel bildad.

Kommandotrupper tillhörande Irgun, ledda av den blivande israeliska premiärministerns Menachem Begin, mördade över 100 palestinska män, kvinnor och barn i byn som hade ungefär 750 invånare, och som låg utanför det område som Förenta Nationerna hade annekterat och utstakat att bli Israels territorium.

53 barn som hade blivit föräldralösa i massmordet dumpades vid stadsmuren i Gamla stan, där de hittades av en kvinna vid namn Hind Husseini som omvandlade sitt hem till ett barnhem för föräldralösa barn.

Den judiska lobby- och förföljelseorganisationen Southern Poverty Law Center (SPLC) upptog 2017 organisationen Deir Yassin Remembered på sin lista över ”förintelseförnekande hatorganisationer”, men har alltså sitt ursprung i att istället komma ihåg ett massmord.

Källa:
Federal lawsuit filed against weekly anti-Israel demonstrations in front of Michigan synagogue


  • Publicerad:
    2019-12-26 14:00