TYSKLAND. En karikatyr av Israels premiärminister publicerad i Süddeutsche Zeitung väcker judisk ilska. Tidningen ber om ursäkt för den ”antisemitiska” bilden. Skämttecknaren vägrar be om ursäkt.

Chefredaktören för den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, Wolfgang Krach, säger att en nyligen publicerad satirisk karikatyr av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har dragits tillbaka eftersom publiceringen av den var ”ett misstag”. Tidningen ber om ursäkt för den ”kränkande” bilden. Men det vägrar serietecknaren själv att göra.

Bilden föreställer en transsexuell Netanyahu klädd som Netta Barzilai, vinnare i årets Eurovision Song Contest, firandes Israels seger i musiktävlingen och i anfallen mot Palestina där Israel i senaste anfallet i måndags triumfatoriskt mördade 61 palestinier och skadade 2 600. Sedan 30 april har Israel mördat över 100 palestinier och antalet skadade uppgår nu till över 12 500, av vilka över 50 procent har skottskador, i många fall med allvarliga handikapp för livet.

Satirteckningens Netanyahu utropar lika glatt som Barzilai: ”Nästa år i Jerusalem!” Glädjeutropet syftar både till Barzialis lyckliga segertal när hon aviserade att musiktävlingen ska hållas i Jerusalem nästa år, och den judiska maktens triumf i och med att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och att USA flyttar sin ambassad dit från Tel Aviv, följt av en svans lydstater som nu aviserar att de tänker göra samma sak. Utropet är också en viktig komponent i judisk kultur: Miljoner judar genom historien har i en kollektiv sionistisk dröm hoppfullt och missmodigt utropat ”Nästa år i Jerusalem!”, en vanlig fras vid sammankomster.

Men denna tecknade satiriska kommentar om en, milt uttryckt, omstridd situation i Israel var för mycket för judiska läsare av Süddetsche Zeitung. Enligt ryska Sputnik har det blivit ett ramaskri i Tyskland på grund av den oförskämda ”antisemitiska” teckningen.

Enligt chefredaktör Krach hade skämttecknaren Dieter Hanitzsch inget särskilt budskap.

— Tecknaren sade bara att han ville poängtera att nästa års musiktävling hålls i Jerusalem. Men man kan även se teckningen på ett annat sätt och den kan anses vara antisemitisk. Därför var det ett misstag att publicera den, och vi ber om ursäkt.

Men chefredaktörens överslätande kommentar stämmer inte med Hanitzschs avsikter. Syftet var att kritisera Netanyahu och Israels politik, vilket torde vara uppenbart.

— [Anklagelserna om att karikatyren är antisemitisk] struntar jag i. Jag menade det inte på det sättet. Jag vill kunna kritisera Netanyahus politik, fast jag är tysk. Att tidningens ledning ber om ursäkt är deras sak. Jag ber inte om ursäkt”, säger Dieter Hanitzsch till den judiska nättidningen Jüdische Allgemeine.

Källa:
German Daily Apologizes For Cartoon on Israel, Cartoonist Doesn’t


  • Publicerad:
    2018-05-17 17:35