OY VEY. De antisemitiska klistermärken och affischer som sattes upp i helgen har gjort representanter för det judiska livet i Sverige upprörda.

De antisemitiska klistermärken och affischer som sattes upp i helgen har gjort företrädare för det judiska livet i Sverige minst sagt upprörda.

Propagandan – som bland annat bestod av klistrade Davidsstjärnor – sattes upp av anonyma politiska aktivister runt om i Norden på synagogor, utanför olika massmediebyggnader samt banker.

Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet och Judiska församlingen i Stockholm, är inte glad över tilltaget.

— Det är en oroväckande utveckling att högerextrema har förmågor att koordinera detta i flera olika länder samtidigt, säger han.

Verständig har även polisanmält händelserna.

— Folk är väldigt upprörda. Vi har sett många aktiviteter där man riktar sin udd mot Sveriges judar – både enskilda och organisationer. Nu måste man ta tag i de här grupperna som vuxit sig allt starkare.  Det är ett väldigt allvarligt angrepp på demokratin.

Även Öst Medias vd och ansvarige utgivare Anna Lindberg är upprörd över att Correns kontor i Linköping utsatts för klistermärkesattacken.

— Ett mediehus kan inte acceptera ett sådant här klotter. Det ska inte ske i ett medielandskap som vilar på demokratiska grunder. Det är oacceptabelt, säger hon.

Detta är inte första gången klistermärken rört upp känslor. Under 2017 framkom att Judiska föreningen i Umeå lade ner sin verksamhet efter att ett klistermärke på Adolf Hitler satts upp vid deras lokal.

Källa:
Synagogor och mediehus märktes med hotfulla klisterlappar


  • Publicerad:
    2019-11-12 13:40