I dag öppnades portarna för den minst sagt morbida utställningen ”Body worlds”. Den här gången är det Södertälje och Tom Tits experiment som står värd för utställningen. 

I utställningen visas preparerade lik i olika positioner. Liken sysselsätter sig med allt från schackspel till samlag. Inför visningen i Sverige har bland annat Läkarförbundet kritiserat ”Body worlds” för att göra döda kroppar till en handelsvara. I en intervju med Sveriges Radio kallar Läkarförbundets ordförande Maria Wedin utställningen för ”en form av organhandel”.

Spektaklet har tidigare visats i 70 städer i USA, Asien och Europa. Utställningen har väckt starka reaktioner hos många av de människor som sett den. Besökarna får se plastifierade, till stor del flådda kroppar i olika positioner, exempelvis en gravid kvinna uppskuren från skötet så att man kan se barnet.

Initiativtagare till projektet är en man vid namn Gunther von Hagens. Han föddes som Gunther Liebchen i en judisk familj i Poznan, Polen.

År 2002 genomförde von Hagens den första offentliga obduktionen på 170 år i Storbritannien. Innan han utförde obduktionen hade von Hagens fått ett brev från Hennes Majestäts inspektör för anatomi. Brevet varnade von Hagens för att utföra en offentlig obduktion, detta skulle nämligen vara brottsligt. På ”showen” deltog tjänstemän från Metropolitan Police, men poliserna ingrep aldrig och dissektionen kunde genomföras utan problem. En planerad offentlig dissektion i München fick dock avbrytas.


  • Publicerad:
    2012-07-20 23:33