MASSMEDIA. Mediekoncernen Stampen går på knäna och är på gång med en rekonstruktion av bolaget. Samtidigt som branschen menar att framtiden ligger hos digitala medier, har bolaget sålt många av de verksamheter som gav digitala intäkter för att täcka de senaste årens minussiffror.

gp-jk-nr.3-1994

Den färska årsredovisningen för den judiska familjen Hjörnes ägarbolag Skäreleja AB visar att intäkterna för den digitala delen av bolaget har halverats under 2015. För två år sedan gjorde bolaget intäkter motsvarande 370 miljoner för de digitala verksamheterna, under 2015 landade det på bara 128 miljoner. En av orsakerna är att de tvingats säljer flera verksamheter som gav intäkter på den digitala sidan. Förutom Göteborgs Posten ingår ett antal västsvenska medier i koncernen, bland annat: Bohusläningen, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergs Posten Varbergs Posten, Vänersborgaren och Västkust kuriren.

— Det är ingen bra utveckling. De digitala intäkternas andel av den totala intäktsmassan har ju minskat kraftigt, säger Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid internationella handelshögskolan i Jönköping.

Samtidigt menar branschen att det är just på den digitala sidan som mediebolagen i framtiden kommer att göra sina intäkter när allt fler väljer bort pappersupplagorna.

Vinsten från försäljningarna av olika bolag på 253 miljoner kronor hjälpte koncernen att vända de senaste årens minussiffror. Stampen-koncernen redovisar nu ett positivt rörelseresultat på 153 miljoner kronor. Men utan försäljningen hade det blivit förlust med 100 miljoner kronor för 2015. Stampens totala intäkter för 2015 landade på 3,3 miljarder, vilket är en minskning på drygt 1 miljard kronor från föregående år. Intäkterna för upplagorna minskade med 270 miljoner samtidigt som annonsintäkterna minskade med 470 miljoner kronor.

Just nu pågår ett försök till en omfattande rekonstruktion av bolaget, men flera fordringsägare tvekar och har inte svarat på ackordsförslaget. Bland annat har Sveriges hårt arbetande skattebetalare en fodring på familjen Hjörne på över 500 miljoner kronor.

Familjen Hjörne och Hjörnegruppen är judiska via ingifte med den judiska klanen Kaplan. Är du intresserad av att läsa mer om familjen Hjörnes historia, går det att läsa HÄR.

Källa:
Digitala intäkter halverade för Stampen


  • Publicerad:
    2016-07-28 21:55