DEBATT. I en krönika på Sveriges Radio tar juden Göran Rosenberg avstånd från majoritetsbeslut. Ifall majoriteten har en annan åsikt än honom själv, är det ett förtryckande och auktoritärt majoritetsstyre, menar Rosenberg.

Under fredagen publicerade public service-kanalen Sveriges radio (SR) en så kallad krönika av juden Göran Rosenberg. I den attackerar han majoriteten i Sverige, som enligt opinionsundersökningar är emot muslimska böneutrop i landet, som exempelvis en moské i Växjö nyligen fick tillstånd att sända ut.

Rosenberg konstaterar att böneutrop med största sannolikhet skulle förbjudas i Sverige ifall en folkomröstning fick besluta i frågan. Men trots detta menar han att det vore ”odemokratiskt” att implementera en sådan lag.

”Demokrati är inte detsamma som majoritetsstyre”, skriver Rosenberg och fortsätter: ”Demokrati är ett konstitutionellt reglerat majoritetsstyre som förutsätter hänsyn till minoriteter. Ett samhälle där en aldrig så stor majoritet tar sig rätten att fritt undertrycka en aldrig så liten minoritet är inte en demokrati.”

Han menar sig också se en oroväckande utveckling i Europa, med Polen och Ungern som exempel, där folkviljan i opposition mot massinvandringen implementeras i allt fler länder:

I varje fall kan vi i land efter land i Europa se hur ideologier och partier som förespråkar en mera otyglad majoritetsmakt vinner mark; mera makt åt majoritetsbefolkningen eller majoritetskulturen eller något som kallas Folket eller Folkviljan. Alltmedan det påstådda daltandet med minoriteter målas upp som ett hinder för folkviljan och ett hot mot demokratin.

Istället för att vara en fråga för folket att ta ställning till menar Rosenberg att de muslimska böneutropen endast är en ordningsfråga och därmed något som endast polisen har att att göra med. ”Svårare än så behöver det inte vara”, menar Rosenberg.

Precis som många andra judar i Sverige har Göran Rosenberg använt mycket av sin tid i rampljuset till att hetsa mot nationella och propagera för massinvandring. Under gudstjänsten i Storkyrkan i samband med riksdagens årliga öppnande 2015 äntrade Rosenberg exempelvis predikstolen och höll ett utdraget tal om tyska ”dödsläger”, massinvandring och hur Europa ”måste bli mångkulturellt”, allt till stående ovationer från den samlade politikerkåren.

Se Göran Rosenbergs ökända ”predikan” i Storkyrkan:

Källa:
Krönika av Göran Rosenberg om auktoritära majoriteter och böneutrop


  • Publicerad:
    2018-06-18 07:30