SVERIGE. En ortodox judinna som serverades fläsk i häktet valde hellre att svälta än att äta fläsket.

En judisk kvinna som satt häktad i Östersund ville ha koshermat men serverades fläskkött. Istället för att äta fläsket som serverades valde judinnan att svälta. Hon fick senare hjälp av sin advokat och den israeliska ambassaden att förflyttas till ett annat häkte efter att personalen på Östersundshäktet betett sig ”olämpligt”.

På Österåkersanstalten, som hon förflyttades till, fanns där ”förstående” personal vilka möjliggjorde för henne att laga sin egen mat enligt kosher. Man framförde även till åklagare samt ansvarig domstol att det är mycket viktigt att hon får stanna kvar på Österåkeranstalten ”där hon kan äta”. Det faktumet att kvinnan serverades mat på häktet i Östersund men vägrade att äta den var inget man reflekterade över.

Hon förflyttades senare ännu en gång till ett häkte i norra Sverige där hon återigen valde att svälta eftersom hon inte fick koshermat. Hennes ansvarige läkare blev sedan rädd att hon inte skulle överleva vilket ledde till att hon förflyttades till en rättspsykiatrisk avdelning i Sundsvall. På den rättspsykiatriska avdelningen i Sundsvall bedömde läkarna att hon endast svälte och att hon inte hade några psykiska sjukdomar. I Sundsvall fick hon koshermat.

Den judiska kvinnan valde alltså gång på gång att svälta istället för att äta den mat som erbjöds.

Källa:
Judinna tvingades svälta i häkte


  • Publicerad:
    2015-01-31 21:50