SPORT/POLITIK. NFL har svårt att hitta megastjärnor till Super Bowls halvtidsunderhållning. Orsaken är att judinnan Amy Schumer uppmanat musiker till bojkott.


T v kvartsbacken Colin Kaepernick, t h Amy Schumer.

Sex stora musikakter har nobbat National Football League (NFL) vid förfrågan om att uppträda i halvtidsvilan av Super Bowl den 3 februari, skriver underhållningstidskriften Variety. Enligt tidningen är det NFL:s förbud mot protester vid nationalsången som ställer till det.

Endast bandet Maroon 5 uppges vara klart för att hålla i underhållningen, men de har svårt att hitta några artister som vill uppträda tillsammans med dem under Super Bowl.

Minst sju musikakter har erbjudits att stå för underhållningen men de eller deras managers har tackat nej. Bland de artister som har sagt nej finns Andre Benjamin från OutKast, Mary J. Blige, Usher, Rihanna, Lauryn Hill och Nicki Minaj.

Missad marknadsföringsmöjlighet
Visserligen utgår ingen betalning till artisterna för att uppträda på Super Bowls halvtidsshow, men den utgör en enorm marknadsföringsmöjlighet för artisterna eftersom att 100 miljoner människor uppskattas titta på spektaklet. De får även gratis reklam för sina musikprodukter, oavsett hur rika de redan är.

Coldplay, Beyoncé, Justin Timberlake, Madonna och Lady Gaga är akter som tidigare år har utnyttjat denna möjlighet.

Men NFL har regler mot protester under nationalsången, vilket har skapat debatter i medier i USA. 2016 vägrade quarterbacken Colin Kaepernick att stå upp när nationalsången spelades. Istället gick han ned på knä. Detta gjorde Donald Trump arg, som sade ”se till att få bort den där horungen från planen”.

Kritiserar det ”vita förtrycket”
Kaepernick försvarade sig i en intervju och sade att han gick ned på knä för att han ”inte ville visa stolthet inför en flagga till ett land som förtrycker svarta människor.” Sedan dess har debatten då och då blossat upp om hur man bör bete sig när nationalsången spelas.

Inte oväntat håller judiska medier liv i debatten. Publikationen Forward skrev efter incidenten en artikel med titeln ”Därför ska judar stödja Kaepernicks modiga nationalsångsprotest”.

Judisk lobbyism mot vita amerikaner
Den judiska komikern Amy Schumer, som tidigare i år floppade med den judiska komedin I Feel Pretty av Marc Silverstein och Abby Kohn, har uppmanat stora musikakter att inte delta i halvtidsvilan på Super Bowl. Det uppges vara Schumachers vitt spridda och publicerade uppmaning som har fått musikakterna eller deras managers att nobba NFL.

Varken NFL eller musikakten Maroon 5 har svarat på Varietys frågor om situationen. Maroon 5 har heller inte heller officiellt presenterats som halvtidsunderhållning vid nästkommande NFL-final.

2019 års Super Bowl kommer att utspela sig i Atlanta.

Källor:
Maroon 5 and How the Super Bowl Halftime Show Became Music’s Least Wanted Gig
Trump on NFL anthem protests: ‘Get that son of a bitch off the field’
Why Jews Should Support Colin Kaepernick’s Brave National Anthem ProtestRead
Inside the Confidential N.F.L. Meeting to Discuss National Anthem Protests
After ‘I Feel Pretty’ Disappoints, What Should Amy Schumer Do Next?


  • Publicerad:
    2018-12-16 16:40