JUDISK RASISM. Den amerikansk-judiska bloggerskan Sacha Feris varnar i ett nyligen publicerat inlägg för att vissa Halloween-förklädnader riskerar att framhäva vit skönhet.

Sacha Feris är en amerikansk judinna som driver föräldrabloggen Raising Race Conscious Children (Att uppfostra rasmedvetna barn). I ett nyligen publicerat inlägg uppmanar Feris läsarna att inte låta sina Halloween-firande barn klä ut sig i dräkter som framhäver vit skönhet.

Hon varnar särskilt för den populära karaktären Elsa från filmen Frozen:

Det finns en sak jag ogillar med Elsa. Jag känner att eftersom Elsa är en vit prinsessa och vi ser så många vita prinsessor, skickar hennes karaktär signalen att man måste vara på ett visst sätt för att vara ”vacker” eller för att vara en ”prinsessa”… att du måste ha vit hudfärg, långt, blont hår och blåa ögon. Och jag ogillar det budskapet.

Samtidigt vill bloggerskan, som är bosatt i den judiska stadsdelen Brooklyn i New York City, att föräldrar inte heller låter sina barn klä ut sig till karaktärer som har en annan etnisk bakgrund än de själva. Detta för att undvika så kallad ”kulturell appropriering”.

Feris skriver att hon själv lyckats övertyga sin dotter att inte klä ut sig till Disney-karaktären Moana, vilket enligt bloggerskan skulle kunna ha uppfattats som kränkande av människor med polynesisk bakgrund. Filmen Moana blev en av Disneys största succéer under 2016 och hyllades stort för att den hade en icke-vit flicka i huvudrollen.

Källa:
Little girls should not dress up as Moana this Halloween because it is ’RACIST cultural appropriation’ or Elsa from Frozen because it promotes ’white beauty’


  • Publicerad:
    2017-10-29 11:25