USA. Vita huset är upprört över judinnas hindrande av en federal myndighetsutövning.

Foto: Libby Schaaf (CC BY 4.0)

Oaklands judiska borgmästare Libby Schaaf varnade staden för att tull- och immigrationsmyndigheten (ICE) skulle komma att genomföra en razzia för att gripa illegala invandrare. Syftet var att de illegala skulle hinna gömma sig innan razzian. Hennes varning kom via ett socialt medium den 25 februari och detta möjliggjorde enligt ICE att cirka 800 illegala invandrare kunde undvika ett gripande.

Schaaf sade efteråt att hon ”kände att det var hennes plikt att varna lokalbefolkningen för den förestående razzian” som avslutades den sista februari.

Thomas Homan, chef för ICE, säger att justitiedepartementet ska undersöka om Schaaf har hindrat rättvisan. Istället för att ha kunnat gripa uppskattningsvis 1 000 personer, lyckades man bara få tag i cirka 230 individer.

”Jag känner mig säker på att min handling var både laglig och moraliskt riktig”, försvarade borgmästaren sin obstruktion av myndighetens arbete. ”Jag har svårt att tro att det även i Amerika av idag [under Trumps presidentskap /reds anm] skulle kunna anses vara olagligt att informera människor om deras lagliga rättigheter”, sade hon till Oaklands tidning Bay City News.

Schaafs handlingar har ökat spänningarna mellan Kaliforniens politiska ledning och Trumpadministrationen. Oakland har under den judiska borgmästaren förklarat sig vara en fristad för illegala invandrare.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders kallade under en presskonferens i torsdags Schaafs handlingar för ”skandalösa”.

— Det är upprörande att en borgmästare kringgår federala instanser och försätter deras personal i påtaglig fara genom att agera på det sättet, sade Sanders till journalisterna. Utan att ange detaljer sade hon att Schaafs beteende ”granskas”.

Källor:
Jewish mayor of Oakland tips off community before immigration raid
Libby Schaaf’s varning


  • Publicerad:
    2018-03-05 22:15