BULGARIEN. En programledare citerade ett antisemitiskt uttalande från Bobby Fischer under ett frågesportsprogram. Att Fischer citerades i TV skapade ilska från judiska organisationer som krävde en ursäkt.

Orlin Goranov är en känd bulgarisk musiker och programledare. Han är programledare för det populära frågesportprogrammet ”Den siste kvar vinner”. I programmet frågade Goranov efter namnet på den judiska schackspelaren som gjort flera kritiska uttalanden mot judar. Svaret var Bobby Fischer och Goranov fortsatte sedan att berätta om ett uttalande som Fischer skall ha sagt i direktsänd TV.

Judar gillar inte att arbeta. Det är detta som de hatade mest i Hitlers tyska koncentrationsläger. Där fanns inga gaskammare. Det är nonsens. Men när du går till lägret så finns där en skylt med texten, Arbeit macht frei – arbete gör dig fri. Men judarna tror inte på detta. De tror att du skall göra allt arbete medan de tar all profit. Det är det som är problemet med judarna.

Att Goranov citerade Fischer i direktsänd TV blev en skandal, inte bara medier i Bulgarien har tagit upp händelsen utan även tidningar i Polen samt engelsktalande och judiska tidningar. Flera judiska organisationer och den israeliska ambassaden krävde en formell ursäkt för att Fischers antisemitiska uttalanden yttrades i TV. TV-bolagets chef ursäktade händelsen och det gjorde Goranov också, han påpekade dock att han bara sagt citatet och inte lagt någon värdering vid det. Kravet på en ursäkt har skapat en motreaktion från vissa bulgarer som ifrågasätter varför en ursäkt krävts av judiska organisationer för att Goranov bara sa citatet.

Enligt Jewish Telegraph Agency så finns det inga bevis för att Fischer yttrade det men att det inte var olikt honom med tanke på vad han tidigare sagt om det judiska folket. Schacklegenden Fischer hävdade när han levde att han inte var jude fastän att han hade en judisk moder. Han påpekade även att han inte var omskuren, något som är viktigt att män är i religionen. Nedan är ett videoklipp där Goranov sjunger.


  • Publicerad:
    2021-02-26 22:30