ANTISEMITISM. USA:s president har nominerat finanskvinnan Georgette Mosbacher till posten som Amerikas nästa diplomat i Polen. Hon har redan hamnat i blåsväder.

Georgette Mosbacher festar loss på den judiska tidningen Financial Times 125-årsjubileum. Foto: Grace Villamil (CC BY 2.0)

Det var under en utfrågning vid nomineringen av blivande amerikanska ambassadörer utomlands som presidenten Donald Trumps kandidat till posten i Polen, Georgette Mosbacher, kritiserade Polen för att bära skulden till den ökade antisemitismen i Östeuropa.

Att Polen är skyldig till detta beror enligt Mosbacher på att Polen tidigare i år gjorde det kriminellt att anklaga Polen för händelser som judarna påstår att de utsattes för på polsk mark under andra världskriget, när regionen styrdes av Tyskland. Att polackerna inte accepterar att bli utsatta för falska anklagelser är någonting som mötte starka reaktioner från Israel. Israels ilska skall i sin tur ha mött kritik i Polen, kritik som i sig innebär ökad antisemitism i Polen.

Polens vice utrikesminister Bartosz Cichocki sade att Polen inte accepterar den eventuellt blivande ambassadörens anklagelser att problemet med den ökade antisemitismen i Polen skulle bero på Polens nyligen förändrade lagstiftning. Detta meddelade skickade Cichocki till USA:s toppdiplomat i Europa, Wess Mitchell, i onsdags.

Om Israel kan han något ansvar för den ökade antisemitismen i Polen och i Östeuropa, är antagligen en fråga som inte ens får ställas. När Sveriges Radio ställde den frågan till Israels dåvarande ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, ledde det till diplomatiska förvecklingar, reprimander till journalisten som skötte sitt jobb, en förtvivlad radiochef och oförbehållsamma ursäkter till det kränkta judiska folket.

Källa:
Poland says US ambassador nominee’s words are not acceptable


  • Publicerad:
    2018-06-14 20:15