YTTRANDEFRIHET. Ordföranden i Svenska kommittén mot antisemitism riktar kritik mot svenska bokhandlar på grund av att de är för dåliga på att censurera ”antisemitiska” böcker i sitt sortiment.

Svante Weyler till vänster.

Svante Weyler, ordförande i judisk makt-organisationen Svenska kommittén mot antisemitism, är rasande på svenska nätbokhandlar. Enligt honom är det en stor skandal att bokhandlarna tillåter försäljning av ”antisemitiska” böcker, och han menar att dessa måste censureras omedelbart.

— Det skrämmer mig väldigt mycket att en bokhandlare inte har total kontroll över de böcker man säljer. Det betyder att om människor som vill sprida sin propaganda vet det och kan utnyttja systemen, utnyttja bokhandlarna som tidigare har varit kända för att välja ut böcker, säger Svante Weyler till SR.

Företrädare för nätbokhandlarna menar dock att på grunda av den stora mängd titlar man kontinuerligt får in så har man ingen möjlighet att gå igenom alla nya böcker. Detta bryr sig dock inte juden Weyler om utan enligt honom måste de omedelbart ”ta sitt ansvar” och ta bort de ”antisemitiska” böckerna.

— Det som är problemet med Bokus och Adlibris är att de fruktansvärt stark ställning, och då tar man på sig ett särskilt stort ansvar för den här typen av saker. Man kan inte ha en så stor marknadsandel och låtsas som att det regnar, säger han.

Åtminstone sju böcker med revisionistiskt material går att köpa i svenska bokhandlar. I ett mejl till Sveriges Radio skriver Adlibris att man ”endast begränsar utbudet om det finns mycket starka skäl”. Harold Op het Veld, sortimentschef på Bokus och Akademibokhandeln, menar även han att man i nuläget inte har möjlighet att gå igenom alla böcker innan de börjar säljas. Han påpekar även att ”det är viktigt att ha ett så brett sortiment som möjligt”.

Källa:
Svenska nätbokhandlar säljer antisemitiska böcker


  • Publicerad:
    2018-04-06 15:40