NORDMAKEDONIEN. En judisk minister har sparkats ut ur Nordmakedoniens regering efter att ha provocerat Grekland.

Efter bara två månader på posten som Nordmakedoniens Arbets- och välfärdsminister avskedas judinnan Rasela Mizrahi från landets regering. Den bakomliggande orsaken är att Mizrahi vid en presskonferens referat till landet som Makedonien istället för det officiella namnet Nordmakedonien.

1991-2018 förekom en namndispyt mellan den före detta jugoslaviska republiken Makedonien och Grekland, där Grekland hävdade historisk ensamrätt på namnet. Konflikten innebar ansträngda relationer mellan länderna och medförde bland annat att Grekland vägrade erkänna Makedonien i en rad internationella sammanhang. Däribland lade Grekland in veto mot att landet skulle kunna söka medlemskap i NATO och EU. I juni 2018 kom länderna slutligen fram till en lösning och undertecknade Prespaavtalet som bland annat stadfäste namnbytet till Nordmakedonien.

Judinnans agerande vid presskonferensen ansågs kunna få landets konflikt med Grekland att återigen blossa upp.

Beslutet att sparka Rasela Mizrahi fattades med röstsiffrorna 62-26. Under sitt försvarstal betonade Mizrahi att hon är ”en stolt judinna” och anklagade de som ville avskeda henne för ”antisemitism”.

Cirka 200 av Nordmakedoniens två miljoner invånare är judar. Tidigare har juden Gligor Tashkovich varit landets minister för utländska investeringar 2006-2008.

Källor:
North Macedonia names Jewish female cabinet minister
North Macedonia’s 1st Jewish minister ousted for standing by country’s old name


  • Publicerad:
    2020-02-27 22:40