EKONOMI. Det ryska telekombolaget A1 kommer att lägga ett bud på Tele2 Ryssland på 3,6-4 miljarder dollar kontant och uppger att de därefter vill köpa upp hela Tele2.

Alfagruppen, som äger A1, vill nu köpa upp Tele2 som för närvarande ägs av familjekoncernen Kinnevik. Under 2012 satt de båda bolagen i en rad möten, men i oktober ska Tele2 ha avvisat ett bud ”utan rimlig förklaring eller diskussion”, enligt ett pressmeddelande från A1.

Mikhail Fridman och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Mikhail Fridman och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Alfagruppen ägs av Mikhail Fridman som är en av de sju ”ryska” oligarkerna som lyckades skaffa sig otrolig makt och förmögenhet i Ryssland när Sovjetunionen demokratiserades. Fridman har använt en stor del av sin förmögenhet till att sponsra sionistiska och judiska intressen. Bland annat sponsrar han European Jewish Fund, vars verksamhet handlar om att stärka den europeiska judenheten och uppmana till ”tolerans” från de europeiska befolkningarna. Förutom rasism (riktad mot judarna) anser EJC att assimilering är skadligt för judarna. Fridman är även en av grundarna till sionistorganisationen Russian Jewish Congress och har haft flera viktiga politiska uppdrag i Ryssland.

Läs även:
Rysslands ödeskamp


  • Publicerad:
    2013-03-30 11:22