EKONOMI. Förra veckan framkom uppgifter om att den judiska ”Öhmangruppen” tar hjälp av riskkapitalbolaget Nordic Capital för att köpa upp internetmäklaren Nordnet och avregistrera bolaget från börsen. Uppköpet görs genom en berömd finansjudisk teknik, en så kallade LBO – Leveraged Buyout. I artikeln förklaras varför uppköpet är viktigt och hur ett sådant här uppköp går till.

nordnet-judar

Claes Dinkelspiel och sonen Tom Dinkelspiel.

Öhmangruppen är en finanskoncern som ägnar sig åt kapitalförvaltning, private banking och fonder. Företaget övertogs av den judiska familjen Dinkelspiel 1934 när grundaren Emric Öhman dog. Både Öhmangruppen och riskkapitalbolaget Nordic Capital är mäktiga medlemmar i Handelshögskolans partnerprogram och påverkar på så sätt skolans utbildning och elever.

VD för Öhmangruppen är den judiske finansmannen Tom Dinkelspiel, son till Claes Dinkelspiel som är styrelseordförande för internetmäklaren Nordnet. Nordnet har drygt 400 anställda och en årlig omsättning på över 1,2 miljarder kronor. Bolaget grundades ursprungligen av Öhmangruppen, men börsnoterades för att få in kapital till ägarfamiljen. Sammanlagt har bolaget omkring 8 000 aktieägare.

Öhmangruppen och riskkapitalistbolaget Nordic Capital lägger nu ett bud på Nordnet genom NNB Intressenter. Budet är ett så kallat Tender Offer, d.v.s. man erbjuder alla aktieägare att köpa deras aktier för ett högre pris än börskursen. I det här fallet erbjuder man en premie om 25 procent jämfört med stängningskursen för Nordnets aktie den 24 oktober 2016. Om budet går igenom kommer Öhmangruppen äga runt 61 procent och Nordic Capital resten.

Genom uppköpet kommer familjen Dinkelspiel att friare kunna använda Nordnet som ett politiskt vapen utan att behöva oro sig för att aktiekursen faller om man tar impopulära politiska beslut.

Ett exempel på ett sådant politiskt beslut är när Nordnet försökte stoppa Sverigedemokraterna från att komma in i riksdagen 2010. Nordnet startade i detta syfte en uppmärksammad svenskfientlig kampanj där man bland annat donerade stora summor pengar till den vänsterjudiska propagandaorganisationen EXPO. Kampanjen fick hundratals politiskt medvetna kunder att börja bojkotta Nordnet.

Tilläggas bör att det var finansmannen och moderaten Ulf Dinkelspiel, bror till Nordnets VD Claes Dinkelspiel, som i egenskap av ”Europaminister” kontrollerade svenska statens förhandlingar om Sveriges medlemskap i EU. Innan det hade han gjort sig känd som Sveriges yngste mäklare och var enligt egen utsago ”Sveriges första yuppie”.

Familjen Dinkelspiel kan således sägas vara en av de oligarkfamiljer som styr Sveriges riksdag från bakgrunden. Släkten är också ingift med flera andra mäktiga oligarkfamiljer, som tillsammans kontrollerar 70 procent av Stockholmsbörsen.

Investment bankers och LBO – Leveraged Buyout
Familjen Dinkelspiels uppköp av Nordnet är ett så kallat Leveraged Buyout (LBO). Detta innebär att Dinkelspiel lånar pengar av ett riskkapitalbolag och köper upp Nordnet med lånade pengar. Ofta används det köpta bolaget, i det här fallet Nordnet, som säkerhet för lånet. Vilket betyder att Dinkelspiel får bolaget i princip ”gratis”.

Affären bygger på att Dinkelspiel efter uppköpet kan göra företaget mer värt eller mer lönsamt. Exempelvis genom att Dinkelspiel har hemlig information som aktieägarna inte vet om att Nordnet är värt mer än vad aktiekursen visar, eller genom att Dinkelspiel har en plan på att göra Nordnet mer lönsamt genom att avskeda många av bolagets arbetare.

Tekniken gjordes känd av den judiske finanskapitalisten Henry Kravis, som odödliggjorts i Olivers Stones film Wall Street (1987) där han givits namnet Gordon Gekko.

I Sverige är Henry Kravis mest känd för att ha köpt upp en stor del av den svenska välfärden. När svenska pensionärer rapporterades vanvårdas till döds på grund av riksdagens privatiseringar var det Henry Kravis och hans bolag Kohlberg Kravis Roberts (KKR) som tjänade pengarna på det.

Medan filmen Wall Street är en beskrivning av hur olaglig insiderhandel kan gå till är Barbarians at the Gate en väldigt bra beskrivning över hur finanskapitalister som Henry Kravis och hans armé av investment bankers arbetar i praktiken, helt lagligt. Filmen beskriver det uppmärksammade uppköpet av RJR Nabisco, där flera finansgrupper tävlade om att köpa upp och stycka företaget, och är väl värd att se i samhällsvetenskapligt syfte.

Källor:
Därför plockar han Nordnet från börsen
”Nordic blir den ultimata partnern”
Nordnet kör kampanj mot Sverigedemokraterna
Nordnet
Kohlberg Kravis Roberts


  • Publicerad:
    2016-11-05 13:25