”FÖRINTELSEN”. Nu har ännu en judisk ”överlevare” kommit ut och erkänt att hans berättelse om hur han bland annat rymde från Auschwitz och undgick att bli förintad bara var en lögn. Denna gång är det den 86 år gamle Joseph Hirt från Pennsylvania som kryper till korset.

lögnare

Joseph Hirt, som här ses dela med sig av sina fantasier för vita ungdomar, har nu erkänt att han ljugit ihop sin ”förintelseberättelse”.

Det var under midsommarafton som en lokaltidning i Pennsylvania i USA publicerade ett öppet brev från en lokal förmåga och tillika rutinerad ”förintelseöverlevare” vid namn Joseph Hirt. I brevet erkänner han öppet att alla hans berättelser om ”förintelsen” och hur han mirakulöst och modigt överlevde den endast bestått av påhitt. I brevet lät han dock samtidigt meddela att det var för en god sak: han ljög nämligen för att ”förhindra att sanningen går förlorad”.

I brevet skriver han:

Jag skriver idag för att offentligt be om ursäkt för den eventuella skada jag tillfogat någon med tanke på mitt infogande av mig själv i skildringen av livet i Auschwitz. Jag var inte en fånge där. Jag menade inte att förminska eller överskugga de händelser som verkligen inträffade där genom att falskeligen påstå mig ha varit inblandad personligen.

Vidare filosoferar Hirt om att det var fel att använda osanning för att ”förstärka den viktiga sanningen om lidandet och dödandet av så många”. Efter att ännu en gång be om ursäkt berättar han lite om hur han nu tänker gå vidare:

Jag söker hjälp av min pastor, som känner mitt hjärta och min intention. Vidare rådgör jag med en psykolog för att försöka förstå hur jag kunde sväva iväg i min berättelse i en riktning jag inte borde ha tagit. Jag ber om era böner och ert stöd, eftersom jag gör vad jag kan för att rätta till det som blivit fel. Återigen ber jag om förlåtelse.

I Joseph Hirts berättelse, som han nu alltså tar tillbaka, men som han tidigare rest runt i världen och föreläst om, återfinns mycket av vad som gör en bra ”överlevarberättelse”: Hur hans familj flyr från Polen till ett annat land, hur han arresteras av ”nazister” och skickas till Auschwitz samt hur han där får beskåda och utstå de mest omänskliga grymheter. Dessutom har han påstått, liksom så många andra ”överlevare”, att han fått träffa den ökände ”dödsängeln” och SS-läkaren Josef Mengele. Hans vistelse i Auschwitz ska även ha avslutats storartat och mirakulöst genom att han lyckades smita under ett elektriskt stängsel och på så sätt undvika att bli förintad.

josef-mengele-civilian-clothes

Joseph Hirt påstod sig ha träffat doktor Josef Mengele, något som tycks vara mer eller mindre standard bland ”överlevare”.

Hirts berättelse stannar dock inte där. Trots att han ska ha varit en fattig judisk pojke i Polen påstod han sig ha sett Adolf Hitler vända ryggen åt Jesse Owens i Berlin under de Olympiska spelen 1936. En händelse som sedan långt tillbaka avfärdats som en myt av både historiker och Owen själv, som dessutom menade att han under OS i Berlin fick sin karriärs största ovationer och hyllningar.

Dessutom påstod Hirt att han vid sin senare ankomst till USA träffade, inte bara Jesse Owens, utan även Eleanor Roosevelt, som han förstås utvecklade en stark vänskap till.

För att dryga ut sin berättelse lät Hirt till och med tatuera in ett fångnummer från Auschwitz på sin vänstra arm som han vid flera tillfällen lät visa upp vid sina ”föreläsningar”. Han erkänner nu att han stal en riktigt Auschwitz-fånges nummer, nämligen författaren och kemisten Primo Levis, när denne begick självmord, men att detta endast var en ”hyllning” till honom. Detta stämmer dock inte heller då numret på hans arm, enligt det register som Auschwitz-Birkenau museet har, tillhörde en polack vid namn Kazimierz Sikorski.

tatuering

Joseph Hirt lät till och med tatuera in ett fejkat fångnummer för att folk skulle tro på hans lögner.

”Överlevaren” Hirts omvändelse till sanningen skedde lämpligt nog knappt tre veckor efter att en historielärare från New York vid namn Andrew Reid lät publicera ett dokument på Scribd där han ifrågasatte och motbevisade många av Hirts påståenden, något som Nordfront rapporterade om tidigare. Den noggranna undersökning som Reid offentliggjort tog sin början i april i år när han tillsammans med sin dotter bevistade en av Hirts ”föreläsningar” i Lowville, New York. På plats ska han ha uppfattat flera påståenden från Hirts sida som han visste var historiskt osanna, något som väckte hans nyfikenhet att undersöka saken närmare.

I ett privat brev till Hirt som också offentliggjorts på Scribd skriver Reid:

Jag vädjar till dig att vid tillfälle offentligt ta tillbaka dina bedrägliga påståenden samt be om ursäkt till de grupper och elever som du har vilselett. Ifall jag inte ser bevis på en sådan offentlig ursäkt inom den närmaste framtiden kommer jag att kontakta Distriktsåklagaren i Lewis samt Lancaster County för att förmå dem att inleda en brottsutredning. Detta med tanke på att flera av dina aktiviteter passar in på den juridiska definitionen (i både staten New York och Pennsylvania) av grova brott likväl som förseelser såsom bedrägeri, identitetsstöld och förfalskning. Jag är inte speciellt intresserad av att se dig dig straffas – Jag är framförallt intresserad av att (1) hindra dig från att fortsätta med dina falska påståenden och (2) förmå dig att rätta till saker och ting med människor vars förtroende du utnyttjat.

När Reids undersökning först offentliggjordes fortsatte dock Hirt inledningsvis att framhärda i sina lögner och stå kvar vid sin ”berättelse”. När han då konfronterades om saken av en journalist ska han ha sagt:

— Det finns inget att försvara. Jag var där och jag behöver inte försvara det. Det är som tvingas försvara att man blivit våldtagen.

Som alltid när en ”överlevare” avslöjas som lögnare reagerade förintelse-sekten snabbt för att försöka begränsa skadan. Judinnan och ”förintelsehistorikern” Deborah Lipstadt gick till exempel ut och menade att detta var mycket olyckligt, inte för att Hirt ljugit för tusentals människor under årtionden, utan för att det kan ge vatten på kvarnen för ”förintelseförnekare”.

Trots att det är hon som kallar sig ”förintelsehistoriker” lägger hon dessutom ansvaret på andra och menar att ”någon” borde ha undersökt Hirts påståenden. Varför hon inte själv gjort det eller hur hon menar att någon annan ska ha gjort det, med tanke på att hon och hennes gelikar i vanliga fall gör allt för att stoppa all forskning om ”förintelsen”, framgår dock inte.

— Det tråkigaste med detta är att det kastar tvivel över andra överlevares berättelser, vilka vi vet är sanna. Killen är en bedragare. Hade någon bara stannat upp och kontrollerat hans historiska referenser hade det tydliggjorts att han bara hittade på alltihop, förklarar Lipstadt.

holocaust-lies

”Förintelsehistorikern” Debroah Lipstadt menar i efterhand att någon borde ha ”undersökt” Hirts påståenden.

Lipstadt hade dock inte behövt gräva länge för att hitta stora hål i Hirts berättelse. Det hade nämligen räckt med att tala med hans anhöriga för att förstå att saker och ting inte stod rätt till. Bland hans familj och släktingar har det förstås varit allmänt känt att han bara hittat på sina berättelser och under de sista åren har det gått så långt att inte ens hans egna barn vill ha något att göra med honom.

I sin undersökning intervjuade Reid en av Hirts släktingar som också berättar att Hirt har en bror som är pensionerad psykolog och som menar att Hirt lider av vanföreställningar så grova att han misstänker att han själv faktiskt tror på sina egna lögner.

Hirt har även av någon anledning hävdat att han inte är jude, ett påstående som hans släktingar med bestämdhet också avvisar.

Ett annat alternativ för Lipstadt och hennes kollegor hade varit att helt enkelt kontakta Auschwitz-Birkenau museet och fråga ifall det finns några uppgifter om denne man kopplat till hans tatuerade nummer och ifall han eventuellt ska ha lyckas fly som han själv påstår. När Reid kontaktar museet får han detta svar:

Enligt vår åsikt försöker vi att inte ifrågasätta före detta fångars påståenden, då vår erfarenhet visar att även högst osannolika påståenden ofta visar sig stämma efter en tids undersökning. Hursomhelst betyder inte det att vi inte kan bekräfta vissa ganska uppenbara fakta.

Vi har ett dokument som heter Stärkebuch (daglig räkning av fångar) som innehåller SS-rapporter om fångar som avlidit, frisläppts, förflyttats och rymt från lägret. […]

Någon fånge vid namn Hirt nämns inte överhuvudtaget i Stärkebuch. Nummer 194517 tillhör en polack, vid namn Kazimierz Sikorski, som kom till Auschwitz från Warszawa den 4 september 1944.

Vidare påpekar museet i sitt brev att att Josef Mengele förstås inte kom till Auschwitz för än våren 1943, drygt ett år efter att Hirt påstod sig ha lyckats fly från lägret.

Dokumentet som avslöjar Joseph Hirt går att läsa i sin helhet här.

Källor:
Man who claimed to have escaped Auschwitz admits he lied for years
Real in My Mind: Yet Another Holohoaxer Admits to Fabricating the Entire Story
History teacher who outed holocaust fraudster Joseph Hirt calls for apology or criminal prosecution
Dr. Joseph Hirt (undersökning av Andrew Reid)


  • Publicerad:
    2016-06-30 07:30